У Вінницькому національному медичному університеті імені Пирогова відкрили меморіальну дошку «кіборгу», начальникові медичної служби 90-го батальйону Олександрові Кондратюку, який закінчив вищий навчальний заклад лише кілька років тому. Торік у січні лейтенант медслужби загинув неподалік донецького аеропорту, захищаючи Україну.

Ушанувати пам’ять героя прийшли рідні, бойові побратими, представники обласної та міської влади, однокурсники, студенти і викладачі університету. Право відкрити меморіальну дошку надали доньці Олександра шестирічній Ангеліні, яка днями разом із матір’ю отримала батькову нагороду — орден Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.

«Ця паскудна війна відібрала в нашої родини найдорожчу людину. Сашко був хорошим сином та чоловіком, найкращим батьком і другом. Він був лікарем не лише за професією — це було покликанням його душі. Він любив Україну і завжди був там, де потрібен, тому брав активну участь у першому й другому майданах.

На війну пішов добровольцем. Він пишався, що навчався в медичному університеті, а тепер університет може пишатися, що він навчався тут», — сказала вдова Мирослава Кондратюк.

Присутні поклали квіти до меморіальної дошки і хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих у зоні АТО бійців.

У День пам’яті захисників Донецького аеропорту у Вінниці легендарних «кіборгів» за проявлену особисту мужність при виконанні військового обов’язку під час захисту незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України нагородили орденами і медалями за оборону донецького летовища. Дев’ятьом вінничанам відзнаки присвоєно посмертно.

«Справжні патріоти довели єдність і незламність українського народу, показали приклад самовідданої жертовності в ім’я свободи і цілісності нашої країни. 242 дні оборони аеропорту увійдуть в історію назавжди», — зазначив під час урочистостей з вшанування героїв заступник голови облдержадміністрації Ігор Івасюк.