У Золотоноші на Черкащині чимало роблять для поліпшення благоустрою міста. Здавалося б, узявши правильний курс, комунальники будуть тільки вдосконалювати напрацьовані підходи. Однак останнє повідомлення змусило замислитися над проблемою, яка, очевидно, характерна й для інших малих міст.

Під час укладання договорів з населенням на вивезення твердих побутових відходів тут порушили законодавство про захист економічної конкуренції. Людям запропонували підписувати угоди, які не відповідають вимогам Типового договору, затвердженого постановою Кабінету Міністрів. Документ сяк-так пристосували до місцевих умов і не включили чимало обов’язкових пунктів. Зокрема споживач має право на: внесення за погодженням із виконавцем у цей договір змін, що впливають на розмір плати за послуги; зменшення розміру плати за послуги в разі недотримання графіка вивезення відходів; несплату вартості послуг за період тимчасової відсутності споживача або членів сім’ї.

Ситуацією зацікавилося обласне територіальне відділення АМКУ. Як розповів голова відділення Олександр Гладський, ці права споживача в укладених договорах не врахували, тобто користувачів послуг істотно обмежено в їхніх правах, тож вони не матимуть змоги повною мірою захистити свої законні інтереси.

У висновках фахівців зазначено, що міськводоканал у запропонованому людям договорі допустив багато прорахунків. Зокрема не взяв на себе зобов’язання погоджувати зі споживачем місця розташування контейнерних майданчиків, визначати їхню кількість, необхідну для збирання побутових, великогабаритних і ремонтних відходів, перевіряти наявність таких майданчиків відповідно до розрахунків, ліквідовувати звалище твердих відходів у разі його утворення на контейнерному майданчику через недотримання графіка перевезення, а також прибирати, якщо побутові відходи під час завантаження у спеціально обладнаний для цього транспортний засіб розсипалися, тощо. Це не такі вже й дрібниці з огляду на те, що жителям міста доводиться щодня зіштовхуватися з різними проблемами сміттєвивезення, які нерідко псують життя.

Засідання територіального відділення АМКУ, на якому порушували це питання, відбувалося в присутності представників ЗМІ та громадських активістів. Останні, мабуть, надто емоційно сприйняли звинувачення на адресу комунального підприємства. Дехто боявся суворого покарання АМК, адже за нинішніх фінансових негараздів великий штраф може звести нанівець усю господарську діяльність підприємства. Але ж і права споживачів чогось варті!

За зловживання монопольним становищем у вивезенні сміття з міста це підприємство оштрафували на 34 тисячі гривень. З огляду на статус і роль у життєзабезпеченні міста стягнення не таке вже й суворе. Тервідділення АМК зобов’язало КП «Міський водоканал» узгодити договори з вимогами Типового договору.

Отож «сміттєва справа», яка комусь може здатися не вартою великої уваги, допоможе уникнути головного: порушення прав споживачів.