Чергова спроба силового захоплення флагмана виробництва дитячого харчування в Україні змусила його керівника звернутися по підтримку до керівників правоохоронних органів та владних структур. Нижче подаємо текст звернення гендиректора ТОВ «Хорольський завод дитячого харчування».

 

 

Генеральному прокурору України

Луценко Юрію Віталійовичу

01011, м. Київ, вул. Різницька, 13/15

Засоби зв’язку: 044-280-10-20

 

Голові Служби безпеки України

Грицаку Василю Сергійовичу

01601, м. Київ 1, вул. Малопідвальна, 17

Засоби зв’язку: 044-226-25-64, 256-92-41

 

Директору Національного антикорупційного бюро України

Ситнику Артему Сергійовичу

03035, м. Київ, вул. Василя Сурикова, 3
Засоби зв’язку:

 

Голові Адміністрації Президента України

Ложкіну Борису Євгеновичу

01220, м. Київ, вул. Банкова, 11

Засоби зв’язку: 044-255-73-33

 

Голові Національної поліції України

Деканоідзе Хатії

01601, м. Київ, вул. Академіка Богомольця,10

Засоби зв’язку: 044-254-93-33, 253-64-04

 

Голові Полтавської обласної державної адміністрації

Головко Валерію Анатолійовичу

36000, Полтавська область, м. Полтава, вул. Соборності, 45

Засоби зв’язку: 0532-56-02-90

 

Голові Полтавської обласної ради

Біленькому Олександру Юрійовичу

36000, Полтавська область, м. Полтава, вул. Соборності, 45

Засоби зв’язку: 0532-56-19-57, 56-21-70

 

Голові районної державної адміністрації м. Хорол

Звірко Ларисі Миколаївні

37800, Полтавська обл., м. Хорол, вул. 1-го Травня, 4

Засоби зв’язку:  05362-33-0-53

 

 

Заявник: генеральний директор

ТОВ «Хорольський завод дитячого харчування»

Лисак Юрій Михайлович,

ЄДРПОУ 39376486;

Україна, Полтавська область, м. Хорол, вул. Молодіжна, 17.

 

 

ЗВЕРНЕННЯ

9 липня 2016 року приблизно о сьомій годині 45 хвилин під територією ТОВ «Хорольський завод дитячого харчування» з’явилися невідомі озброєні особи під керівництвом слідчої Шевченківського ГУ НП м. Києва, що назвалася Жалдун Світланою Сергіївною, яка зазначила, що ухвалою слідчого судді Шевченківського районного суду міста Києва було дозволено проведення обшуку «за адресою державної  реєстрації» ПАТ «Хорольський молококонсервний комбінат дитячих продуктів», а саме: Полтавська область, місто Хорол, вулиця Молодіжна, 17.

Невідомі особи, як з’ясувалося під час конфлікту, були представниками невідомої охоронної фірми, переодягнені в поліцейську форму. Решта невідомих була перевдягнена співробітниками СБ України, при собі мали вогнепальну зброю. Очолював групу невідомих нелегітимний «керівник» ПАТ «Хорольський молококонсервний комбінат дитячих продуктів» на прізвище Тараторін Олександр Георгійович та проросійський політичний діяч, який перебуває в міжнародному розшуку, Сажинов Георгій, інформація про якого міститься на інтернет-ресурсах, режим доступу: http://www.rospres.com/crime/18536/, http://www.kommersant.ru/doc/3014352

Вищевказані особи прибули на територію ТОВ «Хорольський завод дитячого харчування» на автомобілях: «Мерседес Бенз», державний номер АА 8009 ІХ, «Тойота Прада», державний номер АХ 4006 АН, «Фольксваген», державний номер АЕ 4583 НІ, «Тойота Лексус», державний номер АХ 1100 ВС, «Мерседес Спринтер» жовтого кольору та «Мерседес Спринтер» білого кольору.

Спроба озброєного захоплення виробничого підприємства ТОВ «Хорольський завод дитячого харчування» тривала чотири години. Всі ці обставини було відзнято засобами масової інформації, вони наявні в інтернет-ресурсі, режим доступу:  https://youtu.be/To3rUIubJTo

Основним завданням невідомих озброєних осіб під керівництвом слідчого Шевченківського ГУ НП  м. Києва  Жалдун С. С. було проникнення на територію заводу з метою блокування господарської діяльності, отримання фізичного контролю над підприємством, тобто рейдерське захоплення. Такі дії передбачені ст. 206 КК України: Протидія законній господарській діяльності, тобто протиправна вимога припинити займатися господарською діяльністю чи обмежити її, укласти угоду або не виконувати укладену угоду, виконання (невиконання) якої може заподіяти матеріальної шкоди або обмежити законні права чи інтереси того, хто займається господарською діяльністю, поєднана з погрозою насильства над потерпілим або близькими йому особами, пошкодження чи знищення їхнього майна за відсутності ознак вимагання, і безпосередньо підлягають кваліфікації за:

- ч. 2 ст. 206 КК України — ті самі дії, вчинені повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або з погрозою вбивства чи заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, або поєднані з насильством, що не є небезпечним для життя і здоров’я, або з пошкодженням чи знищенням майна, — караються штрафом від трьох тисяч до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

- ч. 3 ст. 206 КК України — протидія законній господарській діяльності, вчинена організованою групою, або службовою особою з використанням службового становища, або поєднана з насильством, небезпечним для життя чи здоров’я, або така, що заподіяла велику шкоду чи спричинила інші тяжкі наслідки, — караються штрафом від десяти тисяч до двадцяти п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

У науковій правовій літературі поняття рейдерство характеризується як злочинна діяльність злочинних угруповань із привласнення чужого майна шляхом шахрайства, з використанням неправосудних чи сфальсифікованих судових рішень та за співучасті корумпованих чиновників. Рейдерство зараховують до усічених складів злочинів, тому вважають закінченим з моменту нападу, тобто з моменту застосування насильства незалежно від того, вдалося винним заволодіти майном чи ні.

Отже, можна зробити висновок, що вищезазначені особи, зокрема громадянин Тараторін О. Г., громаднин Сажинов Георгій та слідчий Шевченківського ГУ НП  м. Києва  Жалдун С. С. разом з невідомими особами, перевдягнутими у форму поліції та СБ України, мали на меті скоєння злочину, а саме силове захоплення ТОВ «Хорольський завод дитячого харчування», передбаченого ч. 2 та  ч. 3 ст. 206 КК України.

Саме за адресою, вказаною в ухвалі слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва, а саме: Полтавська область, місто Хорол, вулиця Молодіжна, 17, розташовно виробниче підприємство — товариство з обмеженою відповідальністю «Хорольський завод дитячого харчування», ЄДРПОУ 39376486, тобто інша юридична особа. Фактичне захоплення його планували невідомі особи саме 09. 07. 2016 року. Адреса ж реєстрації ПАТ «Хорольський молококонсервний комбінат дитячих продуктів», на яке було погоджено проведення обшуку ухвалою слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва, є саме адреса, зазначена в Державному реєстрі: 49085, м. Дніпро, вулиця Калинова, 25/27, що підтверджується відомостями з державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадський формувань.

Представники власника, адвокати за фактом скоєного посадового злочину слідчою до Хорольського відділу поліції ГУ НП Полтавської області подали заяву про злочин від 09. 07. 2016 року за ст. 365 КК України, до Хорольського відділу поліції ГУ НП Полтавської області, що підтверджується талоном-повідомленням №1858 від 09. 07. 2016 року.

11. 07. 2016 року до керівництва ТОВ «Хорольський завод дитячого харчування» надійшло колективне звернення трудового колективу за підписами 202 осіб, у якому громадяни — працівники заводу вимагають від керівництва:

— вжити заходів щодо встановлення істини стосовно спроби рейдерського захоплення;

— звернутися до правоохоронних та інших компетентних органів а саме: Генеральної прокуратури, Адміністрації Президента, Національної поліції, Антикорупційного бюро, Полтавської обласної державної адміністрації, Полтавської обласної ради, Хорольської районної ради із заявою про незаконність дій певних посадових осіб, а також задля зменшення ризику зупинки виробничого циклу заводу;

— звернутися до засобів масової інформації з метою оприлюднення інформації про незаконність (корупційність) дій певних посадових осіб та встановлення анкетних даних учасників конфлікту.

ПРОШУ:

1. Сприяти встановленню невідомих осіб, що брали участь у силовому захопленні ТОВ «Хорольський завод дитячого харчування» 09. 07. 2016 року;

2. Сприяти встановленню істини щодо подій, які відбувалися протягом 09. 07. 2016 року із 7 години;

3. Сприяти в межах своєї компетенції проведенню розслідування стосовно причетності слідчого Шевченківського ГУ НП м. Києва, Жалдун С. С. до описаних в заяві дій.

Генеральний директор

ТОВ «Хорольський завод дитячого харчування»                       Ю. М.  Лисак