Про діяльність Міністерства оборони, потреби і можливості під час прямої телефонної лінії Кабінету Міністрів, яка відбулась у вівторок, поінформував заступник міністра оборони Петро Мехед. За його словами, один із головних напрямів роботи міністерства — забезпечення зброєю та військовою технікою українських солдатів на сході країни. Для цього зокрема відновлюють та ремонтують озброєння і техніку. Ремонтно-відновлювальні бригади ЗСУ та спеціалізовані бригади держпідприємств відновили 24 одиниці зброї й техніки сухопутних військ, 870 одиниць ракетно-артилерійського озброєння, понад 4700 — бронетанкового озброєння, 16,5 тисячі — автомобільної техніки, 80 літаків, 3 вертольоти, 27 безпілотників тощо. З цієї кількості близько 22 тисяч одиниць відновлено безпосередньо в зоні АТО.

— Робота з усебічного забезпечення ЗС триває, — наголосив Петро Мехед. — Уже укладено договорів і взято зобов’язань на суму 12,1 мільярда гривень, а це понад 53% річних призначень, передбачених на матеріально-технічне забезпечення. Так, на закупівлю речового майна передбачено 2,8 мільярда гривень. Укладено 230 договорів на постачання речового майна. На надання послуг з харчування укладено 29 договорів і додаткових угод на 1,5 мільярда гривень.

Та, вочевидь, нині армія потребує більших фінансових вливань. Свідченням цього стало звернення військового міністерства до Кабміну про додаткове фінансування в цьому році. Передовсім така потреба виникла після ухвалення Закону «Про чисельність Збройних Сил України» у зв’язку з проведенням часткової мобілізації. У 2015 році Міноборони додатково необхідно 7,7 мільярда гривень.

Вислухавши телефонне звернення киянина, полковника у відставці Олекси Шияна про доцільність зміни форми одягу для військових, заступник міністра повідомив, що з 20 травня військовослужбовці ЗСУ переходять на літню форму одягу, і її достатньо для забезпечення всіх солдатів. Також фахівці планують модифікувати однострої, щоб вони були і практичними, і для ока приємними. Олекса Шиян зауважив на це, що нинішня форма, може, і зручна на полі бою. А коли Президент України вручає бойові нагороди, то хотілося б бачити військового у парадній формі.

На «пряму лінію» звернулася харків’янка Ольга Володимирівна. Її турбувало, чи можуть після постановки на облік у військкоматі і вручення її синові, студентові денної форми навчання, документа про зарахування до оперативного резерву першої черги призвати за частковою мобілізацією. Бо у військкоматі, вручаючи мобілізаційне розпорядження, пообіцяли його вилучити, якщо юнак підтвердить, що він студент. Та навіть після надання «броні» з вишу моброзпорядження не вилучили. Петро Мехед відповів, що облік у військкоматі обов’язковий. Доки студент не отримає диплома, його не призвуть за частковою мобілізацією. А якщо він ще й учитель, то не призвуть і під час роботи за фахом.

Жителька Івано-Франківська, дружина учасника АТО Лілія Бортняк поскаржилася на невиплату середнього заробітку, гарантованого законом, роботодавцем її чоловіка. Заступник міністра пообіцяв негайно розібратися з цим, за його словами, неподобством.

Дзвінків до заступника міністра оборони за понад дві години роботи прямої телефонної лінії надійшло чимало. Вони свідчать: такий зв’язок вкрай необхідний і громадянам, і чиновникам.