Днями Міжнародна асоціація легкоатлетичних федерацій оприлюднила  рейтинг країн, чиїх атлетів спіймали на вживанні допінгу. На жаль, у цьому списку Україна виявилася занадто високо — на п’ятому місці. Всього IAAF відсторонила від участі у змаганнях понад 300 атлетів із 62 країн світу. Серед них і 15 українських спортсменів.

Та це не означає, що в нашій державі приділяють мало уваги  боротьбі за чистоту спорту. Навпаки, Україна прагне якомога активніше співпрацювати зі Всесвітньою антидопінговою агенцією і виконує всі вимоги ВАДА, зокрема з березня 2016 року впровадила антидопінгову конвенцію.

У четвер в Олімпійському домі відбулася зустріч президента Національного олімпійського комітету України Сергія Бубки з делегацією Всесвітньої антидопінгової агенції. У зустрічі взяли участь заступник генерального директора Всесвітнього антидопінгового агентства Роб Кьолер, голова правління Національного антидопінгового агентства Німеччини Андреа Готцман, член виконавчого комітету Національного антидопінгового агентства Німеччини, начальник юридичного відділу Ларс Мортсіефер, співробітник відділу профілактики Стефан Трінкс, менеджер Європейського відділу ВАДА зі зв’язків з урядами та національними антидопінговими організаціями Флоранс Ранжеон.

Під час зустрічі Сергій Бубка наголосив, що Національний олімпійський комітет України займає жорстку і принципову позицію нульової терпимості до допінгу, інвестувавши в цю роботу за останні роки приблизно 2 мільйони  доларів, а це й закупівля сучасного обладнання, проведення національних наукових та освітніх семінарів для спортивних спеціалістів та делегування їх на відповідні міжнародні форуми, присвячені боротьбі з допінгом, а також видання відповідної тематичної літератури тощо.

Спільно з Міністерством молоді та спорту, Національним антидопінговим центром НОК вживає заходів щодо антидопінгової діяльності. Зокрема на виконання вимог Всесвітнього антидопінгового кодексу Олімпійський комітет прийняв і рекомендував усім суб’єктам олімпійського руху визнати і неухильно дотримуватися Національного антидопінгового правила і Всесвітнього антидопінгового кодексу. Вимоги стосовно дотримання норм цих документів включено в договори про співпрацю з суб’єктами олімпійського руху і контракти делегатів на Олімпійські ігри.

«Ми розраховуємо на вашу підтримку та допомогу. Україна чітко усвідомлює важливість боротьби з допінгом. Маємо повне розуміння уряду і парламенту, постійно працюючи над удосконаленням законодавчої бази в питаннях антидопінгової діяльності», — наголосив  перший заступник міністра молоді та спорту Ігор Гоцул.

«А ми тут, щоб допомогти вам і максимально сприяти», — зауважив у відповідь Роб Кьолер.

Андреа Готцман повідомила, що німецькі колеги готові поділитися своїм досвідом антидопінгової роботи, зауваживши на пріоритетності освітнього напряму та відповідальності оточення спортсменів — тренерів, лікарів, масажистів, агентів і менеджерів атлетів.

Від України в зустрічі також брали участь директор Національного антидопінгового центру Іван Курліщук, його заступник Ярослав Кручек, завідувач лабораторії НАДЦ Олександр Ткаченко. Нині для України стратегічне питання — отримати міжнародний сертифікат, наявність якого виведе боротьбу з допінгом на новий рівень, а українські фахівці зможуть перевіряти проби не лише вітчизняних спортсменів, а й усіх країн Східної Європи. Не виключено, що й російських.