Інтенсифікація сільського господарства негативно впливає на навколишнє середовище, природні ресурси та загалом на якісні показники продукції, яку споживає людина. Так, овочі і фрукти, вирощені за інтенсивними технологіями, містять залишки понад двадцяти видів пестицидів, а м’ясо та молоко — сліди антибіотиків, гормонів, стимуляторів росту. Ще одна проблема — деградація грунтів.

Черкащина на першому місці в Україні за виробництвом валової аграрної продукції, яке щороку зростає. Однак за цей успіх доводиться розплачуватися погіршенням угідь — їх роз’їдає ерозія, вони засолюються тощо. Потенційна родючість черкаських грунтів за останні 20 років зменшилася на 20%. Вихід, вважають спеціалісти, слід шукати у виробництві органічної продукції.

Фахівці не втомлюються повторювати, що органічні методи господарювання поліпшують стан грунту та його родючість без застосування хімічно синтезованих добрив. Борються з бур’янами та шкідниками не токсичними пестицидами, чим оберігають земельні та водні ресурси. Обов’язкове застосування сівозмін, використання насіння і порід, адаптованих до місцевих умов. Чудові смакові якості, те, що немає шкідливих домішок, високі стандарти якості органічної продукції позитивно впливають на організм людини. 

— Органічне виробництво може дати поштовх розвитку переробної галузі, — зазначив начальник управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Ігор Колодка, — оскільки перероблені продукти мають більшу ціну, ніж сировина.

Нині в області поки що діють тільки три підприємства з виробництва органічної продукції. Серед них ТОВ «Агрофірма «Поле», яке виробляє крупи категорії Organic food, що відповідають європейським стандартам якості та пройшли сертифікацію свого виробництва за стандартами ЄС. Підприємство вже здійснює та планує розширити експорт в Німеччину, Австрію, Чехію, Польщу, Голландію, США, Угорщину. Приватний підприємець Тимофій Конкін з міста Городище успішно реалізує біодобриво — біогумус (вермікомпост). ТОВ «НВЦ «Черкасибіозахист» виготовляє продукцію для біологічного захисту сільгоспкультур від шкідників і хвороб.

Щоправда, є чинники, які стримують розвиток такого виробництва. Ідеться про період переходу до органічного землеробства, непросту процедуру сертифікації. Експерти впевнені, що в перехідний період виробників повинна підтримувати держава. Якщо, за словами Ігоря Колодки, створити в області пілотний проект розвитку органічного землеробства, то для такої допомоги можна задіяти кошти обласного та місцевих бюджетів.

Цінним досвідом органічного виробництва може поділитися з черкащанами директор підприємства «Дунайський аграрій» з Одещини Роман Дяжук. Маючи 2 тисячі гектарів органічної землі, підприємство працює з прибутками, реалізовуючи екологічно чисту продукцію. Тут рентабельне просо, ріпак. Вирощують птицю, продають екологічно чисті яйця. Триває сертифікація вівчарства — у країні поки що немає органічного вівчарства та виробництва бринзи. «Виробляти органічну продукцію, — переконує одеський аграрій, — вигідно. Її можна експортувати: навіть з 20 тоннами зерна ти цікавий покупцеві за кордоном. І ПДВ повернеться. Тим часом фермер із традиційною продукцією не зможе сам сформувати експортну партію, отже й одержати податкову пільгу».

Цікаво, що урожайність зернових за умов екологічно чистого землеробства не набагато нижча. Як каже керівник ТОВ «Агрофірма «Поле» Іван Томенко, під час засухи на органічних полях урожайність вища. А за рахунок різниці в ціні витрати на екологічно чисте збіжжя перекриваються. 

Світовий ринок органічної продукції розвивається швидкими темпами. Україна робить лише перші кроки у формуванні ринку екологічно чистих продуктів. Останнім часом завдяки прагненню покупців до здорового раціону й український ринок рухається вгору. Маючи значний потенціал для виробництва такої продукції для внутрішнього споживача, її експорту, кожен регіон, зокрема й Черкащина, може багато зробити на цьому шляху. Подбати ж про підтримку мають і держава, і місцеві органи влади.