Від імені народу України глава держави Петро Порошенко висловив співчуття королю Нідерландів Віллему-Александру з приводу жахливої трагедії, в якій загинуло 192 підданих королівства.

«Біля Посольства Нідерландів у Києві я бачив площу перед посольством, вщент заповнену квітами і знаками скорботи від українців. Наші серця розриваються від болю, як і серця Вашого народу», — заявив Президент України в телефонній розмові.

Король Нідерландів подякував Президентові та народу України  за  співпрацю і підтримку, яку наша країна демонструє в ці надзвичайно складні дні, й запевнив, що голландці побачили щирість і співучасть українців.

Побачили голландці, а з ними весь світ, і звірине обличчя терористів, які кілька днів нікого не допускали на місце трагедії та не віддавали тіла загиблих. Нарешті після тиску міжнародної спільноти поїзд із жертвами відпустили й він прибув у Харків 22 липня. Одразу ж група вітчизняних та іноземних експертів, які представляють усі країни,  залучені до розслідування авіакатастрофи літака Боїнг-777 «Малайзійських авіаліній», приступили до роботи з підготовки тіл загиблих та оформлення необхідної документації для подальшого транспортування до Королівства Нідерланди. Про це під час брифінгу повідомив голова Держкомісії з розслідування катастрофи літака, віце-прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

В останню путь. Фото УНIAН

За його словами, в процесі задіяні понад 90 експертів, а також близько 30 представників дипломатичного корпусу та міжнародних організацій. Вони працюють на території ДП «Завод ім. В.О. Малишева» у закритій зоні,використовуючи  обладнання, яке було завезене раніше з Нідерландів. Усі процедури відбуваються у суворій відповідності до норм українського та міжнародного законодавства. Самі ж процедури ідентифікації тіл і судово-медичної експертизи будуть проводити у Нідерландах.

«Це рішення було узгоджено представниками всіх країн, громадяни яких постраждали в катастрофі. Українські експерти беруть участь у тих процедурах, які виконуються у Харкові, і в подальшому братимуть участь в усіх інших експертизах», — зазначив віце-прем’єр-міністр.

Що ж до того, коли будуть завершені роботи з повної підготовки тіл загиблих до транспортування, то, за словами високопосадовця, українська сторона докладе всіх зусиль, для того, щоб все було проведено за максимально можливий стислий період.

Після церемонії вшанування пам’яті загиблих в авіакатастрофі з міжнародного аеропорту «Харків» до Нідерландів вилетів перший літак з 16-ма тілами загиблих пасажирів малайзійського Боїнга-777. Пізніше в повітря піднявся другий літак, на борту якого 24 труни. В аеропорту Харкова перебуває ще два військово-транспортні літаки (нідерландський та австралійський), готові до транспортування загиблих. Міжнародні експерти продовжують працювати над оглядом решти тіл і підготовкою їх до відправки в Нідерланди. Голова місії національної поліції Нідерландів Ян Туіндер підтвердив, що експерти вже оглянули частину тіл. Цю роботу планують закінчити у п’ятницю.

Щодо подальших спільних дій, то, за словами Володимира Гройсмана, згідно з дорученням Президента та Прем’єр-міністра України, а також  відповідно до міжнародного законодавства наша країна запропонувала проведення повноцінного розслідування катастрофи літака Боїнг-777 нідерландській стороні  за участю України та всіх сторін, чиї громадяни потерпіли в авіакатастрофі. Голландцям представники Малайзії передали «чорні скриньки»  зі збитого літака.

А тим часом у самих Нідерландах 23 липня оголошено днем національної жалоби за 192 співвітчизниками — жертвами катастрофи  Боїнга-777. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»