ВІЗИТ. Україна й Сербія зацікавлені в усуненні адміністративних бар’єрів, що перешкоджають веденню бізнесу. Про це заявив Президент Віктор Янукович, виступаючи на українсько-сербському діловому форумі у Белграді. «Під час переговорів з керівництвом Сербії ми домовилися, що уряди докладуть додаткових зусиль, спрямованих на усунення адміністративних бар’єрів у підприємництві», — сказав Віктор Янукович.

Він підкреслив, що в Україні інтенсивно впроваджують реформи у сфері дерегуляції, зокрема діють нові Податковий та Митний кодекси. Глава держави також зазначив, що, з огляду на структуру та потенціал економік обох країн, варто поєднати зусилля й можливості українських і сербських підприємств на таких перспективних напрямах, як енергетика, машинобудування, гірничо-видобувна, металургійна, хімічна та харчова промисловості, транспорт, сільське господарство, будівництво, фармацевтична галузь, впровадження екологічно чистих технологій, а також туризм.

«Варто розглянути можливості спільного виходу наших підприємств на ринки третіх країн з метою реалізації двосторонніх проектів», — додав Віктор Янукович. Він наголосив на тому, що рівень товарообігу може бути збільшено за рахунок пошуку нових форм взаємодії, вдосконалення умов для здійснення підприємницької діяльності, заходів із підтримки середнього та малого бізнесу.

Президент підкреслив: потенціал двосторонньої співпраці в інвестиційній сфері залишається практично нереалізованим, про що свідчить незначний обсяг прямих інвестицій із Сербії в економіку України — лише 42 мільйони доларів, передає прес-служба глави держави. Тож Віктор Янукович сподівається, що вже цього року обсяги торговельно-економічної співпраці почнуть зростати.

Ефективною формою для здійснення взаємних інвестицій може стати  і розвиток співпраці між регіонами. Президент підкреслив, що в кожній області України розроблено програми регіонального розвитку, спрямовані на створення сприятливого інвестиційного середовища, розвиток сучасних конкурентоспроможних виробництв та участь місцевих громад у транскордонних програмах. Водночас глава держави наголосив на тому, що за підсумками 2012 року приріст інвестицій в українську економіку становив близько 15%.

В рамках офіційного візиту Віктор Янукович провів зустріч із Предстоятелем Сербської православної церкви Патріархом Іринеєм та запросив його відвідати Україну для участі у святкуванні 1025-ї річниці хрещення Київської Русі. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»