Під час сесії ПАРЄ у Страсбурзі ухвалено щорічну резолюцію про стан  моніторингу в десяти країнах-членах РЄ. Автор тексту документа естонський депутат Андрес Геркель підсумував висновки спостерігачів ПАРЄ у державах, які перебувають під моніторингом щодо виконання зобов’язань, взятих під час вступу до Ради Європи. 

У пунктах щодо України згадують оцінки, які дали спостерігачі ПАРЄ результатам парламентських виборів торік. У них зокрема зазначається, що вибори відбулися в умовах домінування фінансових олігархічних груп і відзначалися відсутністю прозорості фінансування й висвітлення передвиборчої кампанії. «Спостерігачі привітали зусилля української влади у реформуванні юридичної системи, проте водночас наголосили на необхідності застосовувати ухвалені закони і стратегії, щоб забезпечити незалежну та неупереджену судову систему, яка повністю базувалася б на верховенстві права», — йдеться у тексті резолюції.

Голова української делегації в ПАРЄ Іван Попеску в ексклюзивному коментарі «УК» наголосив, що нинішня доповідь Моніторингового комітету нічим не відрізняється від попередніх. «У ній немає сенсацій чи нових рекомендацій, лише узагальнення вже сказаного», — зазначив депутат. За його словами, за останній рік Україна встигла виконати низку зобов’язань перед РЄ: Верховна Рада ухвалила закон про адвокатуру, новий Кримінальний процесуальний кодекс. «Незабаром буде ухвалено закон про прокуратуру, що є останнім зобов’язанням України перед Радою Європи, — сказав Іван Попеску. — Формально після ухвалення закону про прокуратуру та після наступної загальної доповіді Моніторингового комітету по Україні, яка, вочевидь, прозвучить у 2014 році, можна буде порушувати питання про припинення процедури моніторингу щодо нашої країни».

Серед знакових подій перших днів сесії ПАРЄ стало також вручення премії імені Вацлава Гавела у сфері захисту прав людини. Цьогорічним лауреатом премії став білоруський правозахисник, який з 2011 року відбуває тюремне ув’язнення, Алєсь Бялецький. Премію 60 тисяч євро й диплом лауреата президент ПАРЄ Жан-Клод Міньйон вручив дружині білоруського дисидента Наталі Пінчук. «У своїй щоденній боротьбі проти порушення прав людини, несправедливості й авторитаризму Алєсь Бялецький робив усе для того, щоб одного дня Білорусь змогла стати справді європейською країною», — сказав Жан-Клод Міньйон.

Вручення премії у сфері захисту прав людини саме претенденту з Білорусі у ході нинішньої сесії ПАРЄ «випадково» збіглося з приїздом до Страсбурга спікера Держдуми Сергія Наришкіна. Прес-служба російського політика старанно оберігала його від допитливих журналістів, оскільки тему їхніх запитань у світлі активізації зовнішньої політики Росії щодо своїх сусідів по СНД передбачити було неважко. Проте під час вільних дебатів у ПАРЄ члени української делегації від опозиції закликали своїх колег засудити політику тиску Кремля на країни «Східного партнерства», які обрали курс на зближення з ЄС.

А сьогодні по обіді на сесії виступатиме президент Вірменії Серж Саргсян, у якого, ймовірно, євродепутати також поцікавляться причинами, через які Єреван так круто розвернув свою зовнішню політику із Заходу у напрямку до Митного союзу.