За останній рік відвідувачі українських кафе, барів та ресторанів перестали отруювати одне одному життя тютюновим димом.  Про це свідчать дані моніторингу, проведеного громадськими організаціями «Життя» та Коаліція «За вільну від тютюнового диму Україну». Громадські активісти перевірили виконання Закону України № 4844 «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення окремих положень про обмеження місць куріння тютюнових виробів», який повністю забороняє куріння у приміщеннях закладів ресторанного господарства.

Протягом цього листопада волонтери коаліції відвідали 886 закладів ресторанного господарства в Києві, найбільших містах Криму,  Харкові, Львові, Одесі, Вінниці, Чернігові, Донецьку, Херсоні, Хмельницькому, Сумах, Черкасах, Луганську та Житомирі.

Активісти переконують, що майже в усіх промоніторених закладах жодного порушення не виявлено. А на тих, де порушення були, надіслано близько 70 скарг до територіальних органів Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів. Найдимнішими виявилися бари-ресторани Одеси (23% від загальної кількості виявлених порушень), друге місце поділили Суми, Вінниця та Донецьк (14—15%). Водночас у Черкасах та Херсоні жодного порушення активісти не виявили.

«Ми побачили, що українці — законослухняні та культурні, демонструючи європейський рівень ставлення до куріння в закладах харчування. Проблемою лишається куріння в закладах класу «VIP» та куріння кальяну, саме там виявлено третину порушень»,  — повідомив Андрій Скіпальський, керівник ГО «Життя».

«Для нас позитивний ефект від впровадження цього закону такий: у більшості закладів офіціанти працюють в безпечних умовах. Одяг і волосся після зміни не смердять тютюном, покращилося і здоров’я, і самопочуття. І самоповага зросла. Професія офіціанта тепер не належить до небезпечних через пасивне куріння. Також відзначу, що жоден ресторан не закрили через заборону куріння,  а в багатьох закладів зросли прибутки за рахунок клієнтів з числа сімей з дітьми», — сказав Олег Оникієнко, голова Київської асоціації офіціантів. За оцінками операторів галузі, обсяг ресторанного ринку за I півріччя 2013 року зріс на 10% порівняно з аналогічним періодом 2012 року.

«Моя подяка чемним курцям. За те, що не лінуються виходити на вулицю з цигаркою, не димлять у залі. Майже рік тому, коли закон про заборону куріння в громадських місцях, зокрема в кафе і ресторанах, набув чинності, на вулиці було так само зимно. Виходити на холод перекурити було незвично, а іноді навіть образливо. Але ви всі — відвідувачі та власники закладів — так мужньо адаптувалися, що тепер з легкістю сприймаєте «бездимний закон» не лише як заборону, а радше  як соціальну норму, — зазначила Марічка Падалко, відома українська телеведуча,  яка стала обличчям соціальної рекламної кампанії. — Я не закликаю людей кидати курити, оскільки сама не маю подібного досвіду. Я лише закликаю поважати право інших не дихати тютюновим димом».

Ще одним прикладом успішної дії «бездимного закону» є те, що в Україні вперше за кілька десятиліть стабілізувалися показники захворюваності та смертності від серцево-судинної патології. «Хочу особливо подякувати всім свідомим громадянам України. Законослухняним курцям — за те що вони не через страх покарання, а через повагу до інших людей виходять на перекур з приміщень, де заборонено курити. Бо жодна влада не може примусити більшість людей діяти всупереч їх переконанням. А по-друге, дякую всім некурцям, які навчилися ввічливо, але наполегливо відстоювати своє право на чисте повітря. Це є запорукою того, що українці здатні захистити своє право на краще життя», — сказав Костянтин Красовський, завідувач відділу контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України.

ДОВІДКА «УК»

За даними Держспоживінспекції, за минулий рік у ході планових перевірок зафіксовано 234 випадки порушення антитютюнового законодавства, за результатами позапланових заходів (за скаргами громадян, яких було понад 200) — 126 випадків.