ПРОЕКТ. Урядом реалізується проект «Адміністративні послуги: спрощений доступ через почту». «Наразі українці можуть отримати спрощений доступ до адмінпослуг в 1 588 почтових відділеннях. До кінця другого кварталу поточного року їх кількість збільшиться вдвічі» – про це сказав Олександр Вілкул під час Всеукраїнського селектору за участю губернаторів. 

«Необхідно продовжити нарощувати темпи реалізації проекту. Він покликаний спростити процедуру оформлення адмінпослуг для населення. Люди повинні швидко і якісно отримувати допомогу в оформленні запитів та звернень для отримання субсидії, оформлення пенсії, реєстрації фізичної особи-підприємця чи встановлення пільгового статусу учасника або інваліда війни», – про це сказав Віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул.

Він зазначив, що керівництво регіонів несе особисту відповідальність за реалізацію даного проекту та якість наданих послуг. Впровадження цього проекту на контролі в Уряду.

Наразі, підписано 26 меморандумів про реалізацію проектів між Укрпоштою та керівництвом регіонів. Закінчується процедура підписання в місті Києві.

«Створити умови для розвитку проектів мають всі регіони країни. Надання адмінпослуг через Укрпошту – це соціально значущий проект, особливо для жителів сільської місцевості. Адже завдяки йому,  людям не треба витрачати час на дорогу і довгі черги в установах. Достатньо прийти у відділення пошти або викликати листоношу додому, надати всі необхідні документи та отримати відповідь поштою», –  зазначив Віце-прем’єр-міністр.

Нині, отримати адмінпослуги за спрощеною схемою в усіх поштових відділеннях можуть жителі Дніпропетровщини. Цей регіон був обраний пілотним: реалізація проекту розпочалася ще у 2012 році.

Випереджають графік впровадження Луганська (із 100 запланованих відділень – 200 працюють. Надають – 20 видів адмінпослуг), Одеська (із запланованих 164 відділень уже працює 166. Надають – 20 видів адмінпослуг), Івано-Франківська (із запланованих 15 відділень уже працює 30. Надають – 28 видів адмінпослуг), Чернівецька (із запланованих 28 відділень уже працює 33. Надають – 20 видів адмінпослуг),  Житомирська (із запланованих 30 відділень уже працює 33. Надають – 28  видів адмінпослуг) області, місто Севастополь (із запланованих 11 відділень уже працює 14. Надають –16  видів адмінпослуг ) та АР Крим (із запланованих 60 відділень уже працює 66. Надають – 56 видів адмінпослуг).

Олександр Вілкул поставив завдання керівництву м. Києва, Кіровоградської, Полтавської та Донецької областей активізувати роботу з реалізації проекту «Адміністративні послуги: спрощений доступ через пошту». 

 «Задля покращення роботи спрощеної системи адмінпослуг, в рамках проекту, навчання пройшли понад 5,5 тисяч з 14,5 тисяч працівників  поштових відділень та листонош Укрпошти. Решту –  9 132 працівника, які надаватимуть адмінпослуги через поштові відділення навчать до кінця 2013 року», – генеральний директор УДППЗ «Укрпошта», Оксана Плотнікова.

ДОВІДКА «УК» Вперше, систему британської моделі надання громадянам спрощеного доступу до адмінпослуг через поштові відділення в Україні було запроваджено в Дніпропетровській області (жовтень 2012).

За даними Укрпошти, найчастіше громадяни звертаються за оформленням субсидій на комунальні послуги; оформленням довідок про отримання доходів (пенсії) або про перебування на обліку в єдиному реєстрі пільговиків тощо.