В акваторію Чорноморського суднобудівного заводу зайшли на тимчасову стоянку допоміжні судна Військово-Морських сил Збройних сил України. Це судно контролю фізичних полів «Сєверодонецьк» та рятувальне буксирне судно «Ізяслав». На початку червня їх вивели з тимчасово окупованої території Криму на материкову частину України.

Рятувальник «Ізяслав» готовий до ремонту. Фото надане автором

Чорноморський суднобудівний завод на безоплатній основі надасть комплекс необхідних послуг на технологічних потужностях підприємства. Раніше адміністрація ПАТ «ЧСЗ» направила офіційний лист до Міністерства оборони України із пропозиціями про можливість тимчасового базування кораблів і суден ВМС України в акваторії заводу, а також наданні безоплатної допомоги в обслуговуванні та проведенні на потужностях підприємства ремонту українських кораблів і суден.

Також, як повідомляв «УК», на заводі готові провести повний ремонт і великого десантного корабля «Костянтин Ольшанський». Втім, корабель поки що перебуває в Криму. Його виведення гальмується з технічних причин.

Судно контролю фізичних полів «Сєверодонецьк» ВМС України побудовано у 1987 році, а в серпні 1997-го введено до складу ВМС України, де отримало нову назву «Сєверодонецьк». Досі судно довго перебувало у відстої.

Пошуково-рятувальне судно «Ізяслав» ВМС України старіше за «колегу», воно стало до ладу 1962 року. 1997-го року введено до складу Військово-Морських сил України та отримало нову назву на честь українського міста в Хмельницькій області.

Як повідомили на ПАТ «ЧСЗ», заводчани готові виконати повний комплекс робіт. Адже підприємство — верф із найбільшим технічним потенціалом в Україні. Воно призначено для будівництва суден і кораблів водотоннажністю до 105 000 тонн.