ДЕРЖАВНА ПІДТРИМКА. Уряд планує перейти на нові принципи кредитування підприємств базових галузей і тих, які мають значний потенціал імпортозаміщення. Про це журналістам повідомив  міністр економічного розвитку і торгівлі України Ігор Прасолов у прес-центрі уряду.

За його словами, банки затвердили рішення про надання пільгових кредитів у рамках урядової програми підтримки розвитку внутрішнього ринку публічного акціонерного товариства (ПАТ) «Червона зірка» (Кіровоград) на 148,2 мільйона гривень і приватного акціонерного товариства (ПрАТ) «Донецьксталь» — метзавод» на 320 мільйонів гривень. Перший проект передбачає створення потужностей для серійного виробництва широкозахватних посівних комплексів та дискових борін на ПАТ «Червона Зірка», що забезпечить збереження 2200 робочих місць. Другий проект передбачає заміну мартенівського способу виробництва сталі на електросталеплавильний на ПрАТ «Донецьксталь».

За  даними Ігоря Прасолова, в рамках програми державної підтримки ключових галузей підготовлено 65 пропозицій для банків, з яких 49 уже подані на розгляд кредитно-фінансових установ.

Міністр нагадав, що у 2013 році прийнято та реалізується Державна програма активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки. Її виконання має позитивно вплинути на прискорення зростання економіки України найближчим часом. На його думку, важливим завданням державної програми є початок широкої модернізації промисловості, а пріоритетом — підтримка національного товаровиробника та реалізація політики імпортозаміщення.

ДОВІДКА "УК"

ПрАТ «Донецьксталь» — метзавод» входить до  вертикально інтегрованої групи компаній «Донецьксталь». Ця група — один із найбільших виробників комерційного концентрату коксівного вугілля, коксу та металопродукції в СНД.

Великий український виробник сільгосптехніки ПАТ «Червона зірка» входить до групи підприємств «Ельворті Груп». Воно, зокрема, спеціалізується на випуску посівної та грунтообробної техніки: сівалок для посіву зернових і просапних культур, культиваторів для суцільної та міжрядної обробки грунту. Його виробничі потужності розраховані на виробництво 10,8 тисячі сівалок, понад 4,1 тисячі культиваторів, 868 дискових борін.