«Ми ведемо абсолютно чесну політику щодо наших громадян. Тому інформую, що коштів у державному бюджеті на відшкодування витрат ОСББ і ЖБК під час утеплення в цьому році вистачить», — повідомив голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження Сергій Савчук, запевнивши, що об’єднання співвласників можуть упевнено звертатися до Ощадбанку, Укргазбанку чи Укрексімбанку за коштами, купувати всі необхідні матеріали й починати утеплення багатоповерхівок.

Фахівець радить їхнім жителям максимально активізуватися в літній період і звернутися до банків по кошти, до агентства та органів місцевого самоврядування — по відшкодування.

На сьогодні урядовою програмою скористалися майже 300 ОСББ. Із держбюджету вони отримують відшкодування 40% суми залучених коштів, а від місцевої влади — майже 25% річних і в межах 40% суми «теплого» кредиту. Наприклад, ОСББ у Києві зможуть розраховувати на 70-відсоткову компенсацію, адже, окрім урядової допомоги, вони отримають 30% відшкодування від міської ради.

«Завдяки впровадженню енергоефективних заходів економія витрат на енергоресурси становить від 30 до 50%. Наприклад, якщо ОСББ замінило освітлення у під’їздах, то вони на 70% менше платять за світло. Встановлення ІТП дає можливість не лише обліковувати споживання тепла, а й регулювати його подачу. Результати опитування учасників програми свідчать, що понад 80% ОСББ стали не лише менше платити за комунальні послуги, а й жити комфортніше. Ціна квартир в утеплених багатоповерхівках зросла на чверть», — цитує слова Сергія Савчука прес-служба відомства.

За приклад фахівець навів діяльність Луцького ОСББ «Явір-2011», яке оформило кредит на 2 мільйони гривень для комплексної термомодернізації багатоповерхівки. Агентство відшкодувало 40% суми кредиту, а місцева влада — відсотки. І витрати жителів на опалення скоротилися вдвічі.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»