Дефіцит зведеного платіжного балансу України у II кварталі 2014 року скоротився до $5 млн проти $4,277 млрд у І кварталі поточного року, передає УКРІНФОРМ з посиланням на сайт НБУ.

«Перехід до політики гнучкого курсоутворення зумовив близьке до нуля сальдо зведеного платіжного балансу (–5 млн дол США) у ІІ кварталі 2014 року», – йдеться у звіті.

Внаслідок девальвації гривні та зниження економічної активності темпи падіння імпорту значно перевищували темпи скорочення експорту.

За даним НБУ, дефіцит поточного рахунку у ІІ кварталі становив $1,1 млрд і був найменшим з 2011 року через зменшення курсу гривні та зниження внутрішнього попиту.

Водночас, сальдо фінансового та капітального рахунків у ІІ кварталі 2014 року становило $1,1 млрд доларів. «Воно стало додатним завдяки залученням державного сектору та скороченню обсягів готівкової валюти поза банками», – пояснили у НБУ.

Як зазначається, експорт товарів знизився на 6,5% у річному вимірі до $14,9 млрд внаслідок слабкого зовнішнього попиту та зниження промислового виробництва через загострення ситуації на сході України.

«Падіння відбулося як внаслідок зменшення фізичних обсягів поставок (на 2%), так і через зниження цін (на 4%)", - повідомляє регулятор.

Нагадаємо, платіжний баланс України у січні-вересні 2014 року зведено з дефіцитом $4,945 млрд.