Торік в Україні змінили підходи до організації психіатричної допомоги дітям, відмежувавши її від допомоги дорослим. Медичну стаціонарну допомогу дітям надаватимуть у максимально адаптованих для них умовах або в спеціалізованих закладах, повідомила журналістам начальник управління охорони материнства, дитинства та санаторного забезпечення МОЗ Альона Терещенко, коментуючи  стан втілення стандартів Декларації тисячоліття ООН і національної програми «Цілі розвитку тисячоліття».

Нагадаємо, що у вересні 2000 року 189 держав-членів ВООЗ, зокрема й Україна, ухвалили Декларацію тисячоліття ООН та програму в галузі розвитку до 2015 року. Серед положень документа — поліпшення ситуації в галузі охорони здоров’я матерів і дітей, боротьба з ВІЛ, малярією й іншими хворобами.

«Україна досягла показника країн Євросоюзу і єврорегіону в зниженні абортів серед жінок фертильного віку»,  —  поінформувала Альона Терещенко, додавши, що наша країна є прикладом для інших щодо впровадження пакета послуг з профілактики небажаної вагітності, до- та післяабортного консультування.

Крім того, впродовж минулого і позаминулого років відкрилося 12 перинатальних центрів третього рівня у Кіровоградській, Харківській, Донецькій, Дніпропетровській, Житомирській, Полтавській, Хмельницькій, Рівненській, Луганській, Запорізькій областях, в Автономній Республіці Крим та місті Києві. До кінця цього року такі центри мають з’явитися в інших областях. Як повідомила посадовець, завдяки реалізації проекту «Нове життя — нова якість охорони материнства і дитинства» показник малюкових втрат на кінець 2013 року знизився до 7,9 на 1000 народжених живими (2012 року він становив 8,6, а 2011-го — 9,1). Таким чином, рівень смертності новонароджених знизився на 13,2%.  У країнах Євросоюзу цей показник удвічі менший і становить 3.53.

Крім того, за  словами Альони Терещенко, збільшилася кількість немовлят із наднизькою вагою, котрі виживають: за дев’ять місяців 2013 року порівняно з таким самим періодом 2008-го цей показник зріс майже на 12%.