СЕНСАЦІЯ. Японські генетики на чолі з російським вченим Костянтином Агладзе вперше виростили зі стовбурових клітин живе людське серце, передає ТСН з посиланням на  Вести.

Науковці констатують, що це прорив не тільки для трансплантології, але і для фармацевтики: на створених таким чином органах можна буде випробовувати ліки.

Створенням живих людських органів в лабораторіях Кіотського університету вчені займаються вже близько п'яти років. Джерело генетичного матеріалу – індуковані стовбурові клітини. З них складається ембріон на початковому етапі розвитку, і саме вони є попередниками конкретних органів.

У цій лабораторії групі генних інженерів вдалося виявити хімічну речовину, яка приводить в дію механізм трансформації. З кожної сотні індукованих протоклітин 80 стають клітинами серця.

Оптимальна температура зберігання клітин – близько 37 градусів. Щоб переконатися, що вона жива, її треба покласти під електронний мікроскоп. При збільшенні в декілька мільйонів разів видно, що тканина скорочується.

На сьогоднішній день це найефективніший метод. М'яз працює сам по собі, без зовнішніх стимуляторів: 50-70 ударів на хвилину.

«Так виглядають елементи людського серця через місяць після того, як вони були отримані з індукованих стовбурових клітин. Поступово вони об'єднуються і утворюють тканину серцевого м'яза», – пояснює професор Центру дослідження інтегральних клітинних матеріалів при Кіотському університеті Сін Кадота.