Лідери Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Великої Британії, США, президент Європейської Ради і президент Європейської комісії об’єдналися, щоб висловити глибоку занепокоєність подальшими діями Росії щодо підриву суверенітету, територіальної цілісності та незалежності України. Спільнота вкотре засудила незаконну анексію Росією Криму та дії щодо дестабілізації на східній Україні, які є неприйнятними і такими, що порушують міжнародне право.

Окрім цього, світові лідери засудили причетних до трагедії зі збитим рейсом МН17, що призвела до загибелі 298 цивільних громадян. Вони вимагають якнайшвидшого, повного, безперешкодного і прозорого міжнародного розслідування. А відтак закликають усі сторони забезпечити припинення вогню навколо місця катастрофи, як цього вимагає резолюція 2166 Ради Безпеки ООН. Це потрібно для того, щоб слідчі змогли розпочати свою роботу, знайти останки всіх жертв та їхні особисті речі.

«Ця жахлива подія повинна стати переломною у цьому конфлікті з тим, щоб Росія зупинила свою підтримку незаконних збройних формувань в Україні, забезпечила безпеку кордону з Україною та зупинила потік зброї, обладнання та бойовиків через кордон з метою досягнення швидкого та відчутного результату в деескалації», — передає текст заяви УНІАН.

Однак наразі світові лідери констатували, що, на жаль, Росія не змінила свого курсу. Зважаючи на це, на нинішньому тижні вони оголосили про додаткові скоординовані санкції щодо Росії. Зокрема йдеться про санкції щодо конкретних компаній, які працюють у ключових секторах російської економіки.

«Ми вважаємо за необхідне продемонструвати російському керівництву, що воно повинно припинити свою підтримку сепаратистів у східній Україні і взяти участь у створенні необхідних умов для політичного процесу», — підкреслюють високопосадовці.

Вони переконані, що має бути політичне розв’язання нинішнього конфлікту, який спричинив зростання кількості жертв серед цивільного населення. Вже вкотре лідери найвпливовіших країн світу закликають до мирного врегулювання кризи в Україні, наголошуючи на реалізації мирного плану Президента Петра Порошенка. Першим етапом його реалізації має стати припинення вогню.

«Ми закликаємо Росію використовувати свій вплив на сепаратистські групи та забезпечити ефективний прикордонний контроль, зокрема за допомогою спостерігачів ОБСЄ. Росія, як і раніше, має можливість обрати шлях деескалації, що призвело б до скасування цих санкцій. Якщо цього зроблено не буде, ми, як і раніше, готові й далі інтенсифікувати втрати, які будуть зумовлені такими діями», — наголошується в тексті. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»