Щороку в Харкові зростає кількість прихильників велоспорту і тих, хто обирає  екологічний і зручний для міста вид транспорту. Проте розігнатися — з комфортом і безпекою — було ніде, хіба що на торованих спортсменами стежинах.

Тож міська влада має намір  докорінно змінити ситуацію. Будівництво першої велодоріжки європейського зразка  завдовжки 7 кілометрів і завширшки 3 метри, яка пролягатиме в зеленій зоні міста від перехрестя вулиці Сумської та вулиці Дерев’янка до храму Святої цариці Тамари в П’ятихатках, нині розгорнули на повну. За словами головного інженера фірми-підрядника Романа Бондаренка, нині виконують підготовчі роботи до асфальтування.

Скульптура велосипедиста не буде самотньою. Фото з сайту panoramio.com

Як розповіла директор проектної фірми Тетяна Поліванова, у пілотному проекті враховано всі європейські норми і правила. Уздовж доріжки передбачено парковки і зупинки для відпочинку велосипедистів.

Харківська велодоріжка особлива. Як запевнили підрядники, завдяки технологіям, що застосовують у будівництві, вона не замерзатиме й  узимку. Також використають геотекстиль — матеріал, який запобігає проростанню кореневої системи. Окрім того, обабіч велотраси будівельники прокладуть газони.