РОБОЧА ПОЇЗДКА
 

Президент вимагає від регіонів ініціативності у реалізації реформ
 

Одним з пріоритетів розвитку держави залишається машинобудівний комплекс. На цьому наголосив Президент Віктор Янукович під час розширеного засідання регіонального комітету з економічних реформ у Харкові. За його словами, щоб розвивати величезний потенціал машинобудування України, основна маса якого сконцентрована в Харківській області, необхідно акцентувати увагу на реалізації інноваційних проектів.

Продукція має бути конкурентною

"Харків - центр машинобудування нашої країни та енергетичного будівництва. І я хочу підкреслити, що розв'язання багатьох проблем в Україні буде пов'язано з інноваційним напрямком розвитку. Необхідно створити умови для реалізації інноваційних проектів, збільшення технологічних циклів переробки різної сировини, розширення внутрішнього ринку споживання за рахунок розвитку машинобудівного комплексу. У минулому році у нас зростання обсягів машинобудування перевищило 30 відсотків, це хороший знак. У цілому виробництво зросло на 11 відсотків, але те, що попереду йде машинобудування, свідчить про наявність замовлень", - підкреслив Віктор Янукович. Він, зокрема, зазначив, що реалізація інноваційних проектів дозволить збільшити конкурентоспроможність української продукції, а це, в свою чергу, приведе до зростання економічних показників.

На часі й реформування аерокосмічної галузі. Саме тому, як зазначив глава держави, перед початком засідання він відвідав ВАТ "Хартрон".

"Україна входить до трійки держав, які випускають ракетно-космічне обладнання. Для нас дуже важливо не втратити галузь, науку і традиції. Ми плануємо значно посилити напрямок ракетно-космічних технологій і зараз працюємо над тим, щоб забезпечити організаційне та фінансове виконання тих програм, які вже закладені. Це програми "Дніпро", "Циклон-4", програма співпраці з бразильським космодромом Алкантара, програма "Сапсан", - наголосив Віктор Янукович.

Президент пообіцяв, що програма з будівництва комплексу "Сапсан" отримає максимальне фінансування. "Створення "Сапсана"- величезна науково-дослідна робота, експериментальне виробництво. Важко передбачити нині терміни реалізації цього проекту. Я зроблю все, щоб він фінансувався на 100 %, бо модернізація Збройних сил України буде пов'язана з сучасними напрямами, серед яких ми бачимо, в тому числі, і такі системи".

Не вистачає іміджу

Важливим завданням для Харківщини, на думку глави держави, є також створення іміджевої програми області: "Головне питання для Харківщини - це створення інфраструктури, залучення інвестицій і навчання менеджерів, які зможуть залучати ці інвестиції під привабливі проекти. Візитна картка Харкова повинна бути розроблена на різних носіях. І цю інформацію потрібно поширювати. Тоді ця конкретна робота буде відчуватися - і сюди поїдуть інвестори".

Як саме залучатимуть в економіку області кошти, розповів голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, який презентував цілу низку інвестиційних проектів. Серед основних -створення мережі наукових та технологічних парків, виробництво на базі заводу імені Шевченка електронних підручників. Щодо останнього, то Президент дав доручення Міносвіти підтримати цю ініціативу.

По завершенні засідання, де обговорювалися й інші актуальні для соціально-економічного розвитку області питання, Президент України Віктор Янукович також дав низку доручень щодо їх виконання. Так, глава держави зажадав стовідсоткового виконання міжнародних контрактів з виробництва та поставок танків Т-64, "Булат" і "Оплот". "Це не тільки справа Харкова, це прапор держави", - зазначив Віктор Янукович.

Крім того, Президент України підкреслив, що будівництво станції "Перемога" Харківського метрополітену повинно бути завершене до Євро-2012, а реконструкція автомобільного пункту пропуску "Плетенівка" у Вовчанському районі - до кінця 2011 року.

До питання реформ керівництво країни буде підходити виважено, враховуючи досвід провідних європейських держав. Але при цьому в Києві очікують ініціативи від регіонів. "Жоден регіон України не стоятиме осторонь, - наголосив Президент. - Я очікую, що таке місто, як Харків, буде задавати тон в країні, я чекаю, щоб ви показали вищий пілотаж".