ДОНОРСТВО

Нині АР Крим є лідером щодо забезпечення населення препаратами і компонентами донорської крові. Про це під час зустрічі з журналістами повідомив головний лікар Кримської республіканської установи «Центр служби крові» Ігор Чемоданов. За його словами, показник донорства в останні кілька років становить 35,5 донації на 1 тисячу населення — це майже вдвічі вище, ніж по Україні.

Фахівці центру констатують, що на півострові до донорства активно  долучається молодь. «Тішить те, що вони це роблять не заради отримання звільнення від навчання», — зазначив головлікар медичного закладу. Наразі в Криму понад 8,5 тисячі донорів мають звання «Почесний донор України», — це люди, які здали кров більше 40 разів. Троє кримчан — заслужені донори України, ще на 5 готуються документи. Адже вони зробили понад 100 кроводач, або ж більше 150 плазмодач, причому безплатно. Загалом же цифра безоплатного донорства в автономії становить 85%.

На думку керівника «Центру служби крові», цей показник можна було б збільшити, підвищивши грошову винагороду. «Нині людина за здачу крові отримує 24 гривні, а, за нашими розрахунками, ця сума має становити 52 гривні. На ці гроші можна хоча б поїсти»,  — констатував керівник закладу. Але основною причиною, на думку головлікаря медзакладу, яка  гальмує збільшення числа донорів, є страх заразитися якоюсь хворобою. «Запевняю, в Криму не було жодного випадку, коли б людина захворіла при переливанні чи здачі донорської крові, — повідомив Ігор Чемоданов. — Ми  контролюємо якість донорської крові не тільки при заборі, а й  при її видачі».