Перший в Україні дитячий хоспіс уже прийняв маленьких пацієнтів. Дати дитині світлий промінь надії, забрати у неї біль і смуток — таке завдання ставить перед собою дитячий хоспіс, що запрацював на Прикарпатті. Його не так давно відкрили у райцентрі Надвірна на базі місцевого Будинку дитини, одне з вивільнених пфриміщень якого переобладнали під такий вкрай необхідний медико-соціальний заклад. Щороку лише на Прикарпатті майже півтисячі маленьких пацієнтів потребують паліативної допомоги (а в Україні таких п’ять тисяч).

— Коли хвороба не хоче відступати, а то й забирає життя, то це життя має бути, наскільки можливо, повноцінним і якісним до останньої хвилини, — каже обласний спеціаліст із паліативної і хоспісної допомоги департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської обласної держадміністрації Людмила Андріїшин. — Адже поліклінічного спостереження у таких випадках недостатньо. Важкі і невиліковні недуги потребують особливої турботи лікарів. В усьому світі її надають саме у закладах хоспісного профілю. Ми забезпечуємо належний медичний догляд, почасти довготривалий, нашим маленьким пацієнтам, а також психологічну, духовну підтримку їм та їхнім рідним.

Найголовніше, наголошують співробітники хоспісу, тут дитина може перебувати з мамою чи татом. Хлопчики і дівчатка приходять сюди і на так званий соціальний перепочинок, а потім повертаються в сім’ю.

Поки що «працює» 15 ліжок. Обладнати їх змогли завдяки пожертвам. Основну частину доброчинних внесків зібрали на всеобласному телевізійному марафоні «Жити і вірити», зорганізованому обласною телерадіокомпанією «Галичина». Гроші продовжують надходити у благодійний фонд допомоги невиліковно хворим «Мати Тереза», що діє на Івано-Франківщині. Тож у найближчих планах відкрити другу чергу дитячого хоспісу, а також побудувати в ньому басейн, ігрові і класні кімнати, творчі майстерні. Окрім того, медики разом з духовенством розробляють етичні засади, серед яких — десять заповідей дитячої хоспісної допомоги.