Невипадково збіглися ситуація, яка нині склалася в країні, і ювілейні Тарасові дні. У ці складні часи маємо звертатися до наших моральних авторитетів, щоб осягнути те, що з нами відбувається. Про це йшлося на унікальній виставці «Образ Тараса Шевченка у творчості видатних художників» у Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стародавній».

Картини з фондів Національного музею Т. Шевченка відомих українських та російських художників ХІХ—ХХI століть представили Кобзаря, якого кожен митець побачив по-своєму. Причому всі полотна оригінальні. Для кожного майстра пензля Шевченко був різним. Таким він і постає на полотнах: спокійним, суворим, зажуреним, романтичним… Перлиною виставки став портрет Тараса Григоровича, який написав Ілля Рєпін.

«Шевченко не потребує пояснень. Він у кожній українській душі. Приходимо до нього, аби запитати: чого ми не зробили? Що треба зробити? Ми повинні просто духовно збагатитися його покликом, його думками, його віршами — всім, що дав нам Тарас Григорович, щоб усі разом збудували ту Україну, яку він бачив 200 років тому!» — зауважив голова Чернігівської облради Микола Звєрєв.

Виставка нікого не лишає байдужим, бо кожен її відвідувач серед образів може знайти свого Шевченка.