У перервах між боями на сході України або у базових таборах нашим військовим необхідний не лише відпочинок, а й повноцінне калорійне харчування. Як воно організоване? 

— Нині до всіх військових частин, які перебувають у зоні АТО, введені штатні військовослужбовці на посади кухарів. Вартість послуг постачання продуктів визначається під час відкритих торгів для кожного постачальника індивідуально. Нині послуга з харчування у стаціонарних умовах коливається від 34,66 до 39,75 гривні, а у польових умовах — від 24 до 30,18 гривні на добу, — розповів начальник Центрального управління продовольчого забезпечення ЗСУ Тилу Збройних сил України полковник Олександр Андрух.

І додав, що в польових умовах командир частини  замовляє продукти для солдатів, фірма-постачальник завозить їх з розрахунку в середньому на 7—10 днів, а командир організовує харчування. У базових таборах кухарі готують їжу на штатному устаткуванні в польових господарських пунктах. Якщо блокпост розташований недалеко від базового табору, гарячу їжу доставляють туди в термосах. Коли це неможливо, там встановлюють малолітражні польові кухні на 10, 20, 30 або 75 осіб.

Якщо ж окремі підрозділи неможливо забезпечити й такими кухнями, їм доставляють сухі пайки. Так, у військовій частині 1329, що в місті Козятині, вже виготовлено 130 тисяч сухпайків, які надійшли для забезпечення особового складу, і 1300 групових наборів на 10 осіб. До складу других входять галети з борошна пшеничного першого сорту — 350 грамів, консерви м’ясні (тушкована яловичина вищого сорту) — 367,5 грама, консерви м’ясні (паштети печінкові) — 100 грамів, різні крупи або макаронні вироби — 270 грамів, концентрати харчові перших страв (супи) — 36 грамів, консерви овочеві закусочні — 120 грамів, цукор — 90 грамів, чай чорний натуральний — 6 грамів, приправа овочева — 7 грамів.

До цього сухпайка також внесені зміни. Термін придатності попереднього був лише 9 місяців, нинішнього — до 2 років. Також суттєво збільшена його калорійність. Нині вона становить 4232 кілокалорії, що в середньому на 600—700 калорій більше, ніж у попередньому. А також змінили упаковку: нова пристосована для зберігання у будь-яких умовах і дуже добре себе зарекомендувала під час доставки авіаційним транспортом. Калорійність групового набору на 10 осіб становить 3939 кілокалорій на людину, готується він на малолітражній кухні. Особливість його в тому, що продукти розфасовані окремо на сніданок, обід та вечерю. На обід це зазвичай концентрати перших страв, овочеві закусочні консерви. І навіть не дуже досвідчені військові можуть приготувати з них їжу.

А для військовослужбовців частин спеціального призначення найближчими днями почнеться випуск повсякденного набору сухих продуктів. У нього також збільшена калорійність, термін зберігання 12 місяців. За побажанням військових туди додані розчинна кава, карамель ментолова, перець, сірники водостійкі, сухе пальне, знезаражувач води і портативний розігрівач.

— У березні 2014 року Міноборони України як благодійну допомогу отримало від збройних сил країн-партнерів, а саме США, 300 тисяч наборів сухих продуктів. А кілька днів тому із Норвегії — ще понад 77,5 тисячі наборів. Усі вони розмитнені та днями їх доставлять бійцям, — наголосив Олександр Андрух. — А якщо додати сюди сухпайки вітчизняного виробництва, то можу з усією відповідальністю стверджувати, що військовим їх повністю вистачає.