ВсесвітняорганізаціяохорониздоровянаекстренійзустрічівизналаспалахвірусуЗіканадзвичайноюситуацією, щостановитьсвітовузагрозу. Таким чином цю інфекцію прирівняли до лихоманки Ебола, яку свого часу теж було оголошено небезпечною у глобальному вимірі.

Очільниця ВООЗ заявила, що, на думку експертів, існують серйозні підозри про звязок вірусу Зіка та мікроцефалією у дітей, хоча науково це поки що не доведено.

Марґарет Чан, генеральний директор ВООЗ:

«Після розгляду усіх фактів, комітет ВООЗ дійшов висновку, що причини, які викликають мікроцефалію та інші неврологічні ускладнення, є надзвичайною ситуацію та становлять загрозу для здоров’я людей в інших частинах світу. Нам необхідно координувати міжнародні зусилля, аби мінімізувати загрозу у країнах, які вже постраждали, і зменшити ризик подальшого поширення вірусу світом».

Висновки ВООЗ на практиці означають, що за підтримки організації розпочнуться всеоохопні дослідження, а потерпілим країнам будуть доправляти необхідну допомогу. Запроваджувати обмеження на подорожі до ураженим країн ВООЗ поки що не збирається.

Лише в Бразилії з жовтня зафіксували 4 тисячі випадків мікроцефалії у дітей, яку пов’язують із вірусом Зіка.

Наразі ліків проти вірусу Зіка не існує. Єдиний спосіб не захворіти – уникати укусів комарів Aedes, що переносять інфекцію. Бразильська влада задіяла понад 200 тисяч військових, які допомагають населенню зі знищенням комах.

За оцінками ВООЗ, цього року вірусом Зіка можуть заразитися до чотирьох мільйонів людей у Південній і Північній Америці.

EURONEWS