АКТУАЛЬНО

Віце-прем’єр Олександр Вілкул розповів про ситуацію з паводками та підготовку до можливих нештатних ситуацій

На територію України насувається новий циклон, що допоможе мінімізувати потенційно негативні явища під час водопілля. Як підкреслив під час урядового брифінгу віце-прем’єр-міністр, 60% водних ресурсів Дніпра формується на території Білорусі та Росії, і завдяки циклону інтенсивне танення снігу в цих країнах та прикордонних регіонах України затримається.

Говорячи про готовність до можливих підтоплень, він зазначив, що, наприклад, в Закарпатській області введено 3-й ступінь протипаводкового захисту, що є штатною ситуацією. «Це означає, що вода міститься в міждамбовому просторі. Немає загрози істотних підтоплень», — заявив віце-прем’єр. Щодо рівнинної частини країни він повідомив, що спостерігаються невеликі коливання рівня води, наприклад, на річці Прип’ять — плюс 20 сантиметрів, а на Дніпрі — плюс 2—3 сантиметри. При цьому на Дністрі сформувалася невелика паводкова хвиля, однак Дністровське водосховище готове прийняти ці об’єми води. Підготовлені й потужності для прийому талої води на Дніпровському каскаді, де об’єм вільних ємкостей становить 6,7 мільярда кубометрів. 

«Я дуже серйозно ставлюся до цьогорічної ситуації. Вона непроста. За завданням Президента працює Оперативний міжвідомчий штаб, який я очолюю. Штаб координує роботу рятувальників, військових, комунальних служб, Державного агентства водних ресурсів. Налагоджено взаємодію зі штабами та службами з надзвичайних ситуацій тих держав, з якими у нас спільні басейни річок. У розрізі кожного регіону інформація штабу надається щогодини. Створено мапу ризиків підтоплення», — повідомив віце-прем’єр.

За його словами, до підготовчих робіт задіяні понад 40 тисяч людей та 5 тисяч техніки, цілодобово працює 450 насосних станцій та свердловин вертикального дренажу, що вже перекачали понад 700 мільйонів кубометрів води (ще 500 одиниць такої техніки зберігаються у резерві), підготовлено 830 одиниць техніки для подолання водних перешкод, а також 22 літаки та вертольоти, укомплектовано 90 піротехнічних бригад, які почали підривання криги.         

Коментуючи поточну ситуацію в Києві, Олександр Вілкул повідомив, що комунальні служби продовжують працювати в посиленому режимі, завершується очистка зливової каналізації, у місті зосереджено 150 одиниць насосного обладнання, задіяні Президентський полк, інші військові частини, а також важка техніка.

Водночас віце-прем’єр підкреслив, що для подальшого підвищення ефективності роботи системи реагування на надзвичайні ситуації буде внесено зміни в плани ліквідації аварій і порядок взаємодії між структурами.

«Особливу увагу буде приділено підвищенню ефективності системи оповіщення населення та отримання інформації від громадян. Також необхідно використовувати передовий досвід зарубіжних країн і позитивні приклади радянської системи цивільної оборони. Потрібно зробити все нагальне для безпеки життя людей та зменшення шкоди для економіки», — наголосив Олександр Вілкул.