Повний пакет законопроектів для реформи децентралізації буде передано новому парламенту. Про це заявили співавтори реформи, експерти Стратегічної дорадчої групи з децентралізації при Міністерстві регіонального розвитку та ЖКГ Анатолій Ткачук, Юрій Ганущак та Ігор Коліушко на прес-брифінгу у Києві у рамках урядової ініціативи «Децентралізація влади». Вони наголосили на тому, що немає конкретних кроків щодо децентралізації у передвиборчих програмах ключових політичних партій, проте сподіваються на швидке прийняття необхідного законодавства до кінця року.

Зволікання — це  смерть

Аналітики не згодні з твердженням, що реформа паралізує роботу державного апарату через складність і неготовність органів місцевого самоврядування перебрати на себе нові повноваження. «Вісімдесят відсотків українців цього року брали участь у волонтерській діяльності. Україна вирізняється різкою зміною ментальності, схильністю до самоорганізації. Цей шанс треба використати», — заявив Анатолій Ткачук.

Шанс для України дає й успішний закордонний досвід. Протягом останніх років децентралізація державної влади пройшла зокрема у Греції, Ірландії, Фінляндії та Албанії, де реформу переважно впроваджували протягом одного року і закріплювали проведенням місцевих виборів на новій основі. «Якщо децентралізацію не почати з 1 січня 2015 року, ми втратимо не один рік, а п’ять, бо місцеві вибори пройдуть за старою системою. Тоді ми можемо втратити саму Україну, бо відцентрові сили тільки посилюються», — вважає Юрій Ганущак.

Реформа місцевого самоврядування передбачає збереження в Україні місцевих державних адміністрацій, які підпорядковуватимуться Кабінету Міністрів. «Вони мають стати органами виконавчої влади, які виконують конституційну функцію — забезпечення дотримання законів на всій території нашої країни», — зазначає Ігор Коліушко. Натомість повноваження з проведення місцевої політики, перш за все, через доступ до бюджетних ресурсів, належатимуть органам місцевого самоврядування.

Експерти вважають, що новий парламент має ухвалити повний пакет законів для децентралізації до кінця року. Вищезгаданий пакет документів містить проекти змін до Конституції України, законів «Про об’єднання територіальних громад», «Про місцеві державні адміністрації», «Про адміністративно-територіальний устрій», поправки до Податкового та Бюджетного кодексів тощо.

Не лише декларація…

Формування державної системи та системи органів місцевого самоврядування, які забезпечуватимуть ефективний захист громадян, «вимальовуватимуть» прямі міжбюджетні відносини держбюджету з об’єднаними громадами, пропонують задекларувати в коаліційній угоді. Такі пункти містяться в проекті документа, оприлюдненому на сайті партії «Блок Петра Порошенка».

Зокрема в цьому документі йдеться про розподіл компетенції між різними рівнями влади із забезпеченням принципу субсидіарності (повноваження передаються на найближчий до населення рівень, на якому вони можуть бути найбільш ефективно реалізовані).

Передбачається розширити повноваження об’єднаного товариства (позашкільна та загальна середня освіта, утримання органів місцевого самоврядування, в тому числі муніципальної міліції, первинна медична допомога). Крім того, у проекті коаліційної угоди пропонується задекларувати забезпечення бюджетної автономії та фінансової самостійності місцевих бюджетів, за якої цей процес на місцях не залежатиме від прийняття державного бюджету, а частина податку на прибуток і податку на доходи фізичних осіб залишиться в місцевих скарбницях.

«За 2015—2016 роки збільшити частину доходів місцевих бюджетів, що не враховуються при розрахунку міжбюджетних трансфертів у зведеному бюджеті, до 20%», — наголошується в проекті.

Тож сподіватимемося, що задекларована в коаліційній угоді тема децентралізації державної влади за допомогою новообраного парламенту перетвориться на реальність.