Кабінет Міністрів України схвалив підвищення мінімальної зарплати до 3200 гривень у проекті бюджету-2017. Рішення ухвалили на позачерговому засіданні Кабміну.

Як заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман, це перший крок боротьби з бідністю та розрахунку абсолютно реальні.

«Ми працювали коаліційним урядом не один місяць над цим питанням і фактично ми знайшли, яким чином за рахунок детінізації, за рахунок чесного розподілу бюджету вийти на показник 3 200 гривень», – зазначив він. За його словами, це рішення, яке призведе вперше до того, що кожен український громадянин, який працює, буде отримувати мінімальну заробітну плату на рівні споживчого кошика, яка була затверджена на початку жовтня (як відомо, до 3200 грн).

У зв'язку з цим, міністр соціальної політики Андрій Рева заявив, що треба відв'язати мінімальну заробітну плату простих людей від посадових окладів високопоставлених посадових осіб, а також прийняти ще ряд змін до законодавчих актів.

«Для того, щоб ми змогли уявити масштаб проблеми, я назву 7 законодавчих актів, що вимагають зміни для того, щоб ми змогли зробити підвищення заробітних плат.

Це закон про державну службу, де мінімальний розмір посадового окладу на держслужбі не повинен бути менше двох розмірів мінімальної заробітної плати.

Про судоустрій і статус суддів, посадовий оклад судді місцевого суду становить 10 мінімальних заробітних плат.

Про запобігання корупції, посадовий оклад члена НАЗК становить 19,5 мінімальних заробітних плат.

Про НАБУ, посадові оклади працівників НАБУ встановлені в розмірі 19-50 мінімальних заробітних плат.

Про Рахункову палату, голова Рахункової палати – 30 мінімальних заробітних плат, заступник глави 27 мінімальних заробітних плат, інший член 25 мінімальних заробітних плат.

 Про прокуратуру, з 1 січня 2016 року посадовий оклад прокурора місцевої прокуратури становить 11 мінімальних заробітних плат.

 Про Державне бюро розслідувань, посадові оклади працівників ДБР встановлені 20-30 мінімальних заробітних плат», – перерахував Рева.

Тому на його думку, необхідно відв'язати оклади чиновників від мінімальної зарплати, повідомляє 112.ua.

«Якщо ми піднімаємо на 1600 гривень мінімальну заробітну плату для простих людей, то звичайному місцевому судді це означало б зростання тільки посадового окладу на 16 тисяч гривень. З усіма доплатами ця сума була б просто фантастичною.

Тому перше політичне рішення, яке потрібно зробити, це відв'язати посадові оклади чиновників від мінімальної заробітної плати», – пояснив міністр.

Також Рева додав, що мінімальна заробітна плата використовується як розрахункова величина в цілому ряді законів.

«Наприклад, Кодекс України про адміністративні правопорушення – відповідальність за подання завідомо недостовірних відомостей у декларації особи, у разі, якщо такі відомості відрізняються від достовірних на суму 100-250 мінімальних заробітних плат. Збільшуючи в два рази мінімальну заробітну плату, якщо б ми не змінювали цей показник, то ми б виводили корупціонерів з-під дії цього закону. Отже, це теж потребує внесення змін», – пояснив він.

Також за словами міністра не можна обмежувати право людей звертатися до суду, оскільки їм довелося б більше платити у зв'язку з прив'язкою судового збору до мінімалки.

«Щодо судового збору, то його розмір був прив'язаний до мінімальної заробітної плати, якщо ми збільшуємо мінімалку, це означає, що ми обмежуємо право людей звертатися до суду, оскільки їм доведеться платити більше. Отже, це теж потребує перегляду.

Про ліцензування видів господарської діяльності, де ліцензія справляється теж мінімальних заробітних плат. І підприємці, якщо ми хочемо їх підтримати, також не повинні страждати від цього рішення, про військовий обов'язок, військову службу і так далі. Тобто прийняття рішення потребує внесення в якості обов'язкових змін у низку законодавчих актів. Тому це враховано в законопроекті 5130», – додав Рева.