Хто не пережив епопею з ремонтом дому чи квартири сам, той наслухався про неї напівдетективних історій від знайомих чи друзів. Тож досвід у цій сфері мають майже всі. Шкода, що в багатьох випадках він негативний. Витрачені гроші, час, нерви, а результат плачевний: підлога скрипить, стіни хвилясті, плитка «торохтить», сантехніка протікає.

Аби цього не сталося, вибирати підрядника , особливо якщо потрібен комплексний ремонт квартири чи будинку, слід дуже ретельно. Річ у тім, що перелік робіт досить широкий і потребує фахівців з різних сфер. Бригади «шабашників», які мають майстрів на всі руки, трапляються дуже рідко. Зазвичай це заробітчани, які вміють всього потрошку.

І немає значення, у якому регіоні ви проживаєте, у великому місті чи в селі. Тенденції одні й ті самі. Тож краще не ризикувати, вибрати професіоналів, підписати з ними договір і мати гарантію, що у випадку чогось – буде з кого спитати.

Саме з дизайн-проекту слід починати. Якщо його немає у замовника, фахівці фірми Сота-Строй створять такий зразок ідеального, стильного і гармонійного інтер’єру, який відповідатиме найвибагливішим смакам і вподобанням. До того ж він служитиме детальною інструкцією для виконання робіт, яких буде ціла низка.

Передусім це демонтаж – досить клопітна для фахівців і неприємна для сусідів процедура. Якщо міжкімнатні перегородки, неякісну стяжку і штукатурку, стару плитку приберуть оперативно, без пошкодження несучих конструкцій і без рознесення бруду по всьому поверху і подвір’ї – це вже перша ознака майстерності та свідчення того, що з такими фахівцями можна мати справу.

У подальшому після стяжки, різних видів ручної маячної штукатурки (назва від маячків, що виставляють для ідеального вирівнювання), після прокладання електричних,сантехнічних комунікацій, систем вентиляції та кондиціонування, проводяться роботи з монтажу міжкімнатних перегородок з пустотілої цегли, газобетон них блоків чи гіпсокартону. До речі, саме з нього роблять не лише легкі перегородки, а й підвісні стелі, облицювання стін, облаштування арок, ніш, колон. Якщо робота виконана фахово, то зміниться не лише саме планування, а й буде створений якісний додатковий тепло- та шумоізоляцій шар, а всі електричні, сантехнічні та вентиляційні комунікації майстерно приховані.

Не менш важливими є малярні роботи: підготовчі (шпаклівка) і чистові (фарбування чи наклеювання шпалер), які залежать не лише від уміння майстрів, а й якості матеріалів. А про плитку – годі й говорити. Якщо покласти кахель не за правилами, у кращому випадку він сам відпаде, в гіршому – доведеться демонтувати, розбиваючи вщент. З огляду на те, що цей матеріал кладуть не тільки в ванних кімнатах і санвузлах, а й на підлогу та стіни в кухні, у прихожій, виготовляють декоративні елементи інтер’єру, його потрібно вибирати досить ретельно, враховуючи волого- та зносостійкість, тип поверхні й звісно ж – якість.

Саме якість, особливо важлива при виборі сантехніки та майстрів, які її встановлюватимуть. Одне без одного не спрацює і не лише не дасть бажаного результату, а й може спричинити безліч проблем. В Одесі ввесь комплекс робіт (монтаж автономних систем опалення, каналізації й водопостачання, лічильників води й тепла, установка ванн, умивальників, унітазів, душових кабін, пральних і посудомийних машин) пропонує вже згадана фірма Сота-Строй.

Якщо клієнт обрав саме її послуги, то може бути впевнений, що його не обдурять: передоплати немає, розрахунки ведуться поетапно за виконаний обсяг робіт, причому за фіксованим курсом, а якість виконаних робіт забезпечується п’ятирічною гарантією.

Тетяна КИРИЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»