За якими правилами реалізується на електронних торгах конфісковане й арештоване майно й чи мають право колишні власники зняти такі лоти? На ці та інші запитання читачів «Урядового кур’єра» під час «прямої лінії» відповідав голова Державної виконавчої служби Дмитро Сторожук.

О. Лютик, м. Київ:

— За борги у мене арештували частину квартири. Чи можу я її викупити без торгів, виплативши суму боргу? Чи передбачено законом таке право? Як це правильно оформити і які документи про погашення боргу мені повинні видати?

— Арешт майна та реалізація його на торгах є процесуальною дією виконавчого провадження.  У разі якщо держвиконавець прийняв таке рішення і виніс відповідну постанову, він її направляє стягувачеві та боржникові. Таким чином, боржник знає, що його майно продаватимуть. І має право звернутися до суду, щоб оскаржити цю постанову. Це не означає, що він отримає позитивне рішення, але таким правом він може скористатися.

З моменту ж внесення інформації про майно до електронної бази торги буде проведено рівно через місяць. Протягом цього місяця може відбутися кілька речей. Виконавче провадження може бути зупинено судом, якщо боржник отримав відповідне рішення. І другий момент — це фактичне виконання рішення суду. Це означає, що боржник знайшов гроші і сплатив борг. Для цього він вносить відповідну суму на депозит, реквізити якого йому надаються. А потім з квитанцією приходить до державного виконавця.

Якщо цей документ надається до початку торгів за цим лотом, квартиру не виставляють на аукціон. Якщо її вже виставлено —знімають з торгів.

Крім того, боржникові треба сплатити виконавчий збір, щоб квартиру зняли з торгів, — 10%, а також покрити витрати від вчинення виконавчих дій, якщо такі були.