Навіть їхні «поганяла», тобто поганські прізвиська, за якими ховаються ці моральні виродки, свідчать про хижий оскал, підлість і підступність їхніх дій. Зокрема вже затриманий заступник командира одного з підрозділів бойовиків самопроголошеного збориська терористів «ДНР», який брав безпосередню участь у підготовці терористичного акту на блокпосту українських військ у східному районі Маріуполя, охоче відгукується на позивний «Гюрза». Тобто йдеться про одного з найнебезпечніших для людей та хатніх тварин повзучих гадів. Таку саму тактику обрали й бойовики «ДНР»: розпатякуючи та залякуючи ймовірними провокаціями  сил АТО у день нелегітимних виборів, самі здійснили терористичний акт. Контррозвідка СБУ в ході слідчо-оперативних дій оперативно встановила причетних до ретельно спланованого вибуху, яким терористи намагалися знищити якомога більше українських бійців на блокпосту. Цей задум вдалося здійснити тільки частково, бо нацгвардійці зупинили підозріле авто на певній відстані від місця, де перебувала значно більша кількість військових.

Як повідомили «УК» у прес-центрі СБУ, в рамках розслідування кримінального провадження встановлено: для проведення терористичного акту зловмисники використали автомобіль місцевого жителя — мешканця одного з сіл Новоазовского району, який тепер присягається, що навіть не підозрював про їхні справжні наміри. За його словами, бойовики, яких він добре знає, змусили його відігнати «жигулі» до блокпоста і передати одному з бійців Національної гвардії. Транспортний засіб був щедро начинений вибухівкою. Супроводжував і координував його рух безпілотник, який кружляв угорі. Коли ж автівка під’їхала до блокпоста, терористи дистанційно запустили вибуховий пристрій: водію зателефонували по мобільному телефону і невдовзі стався вибух. Про його потужність свідчить те, що уламки понівечених «жигулів» розлетілися у різні боки на десятки метрів. Жертвами диверсії стали двоє бійців: 31-річний житель Миколаєва загинув на місці, а 38-річний одесит згодом помер від отриманих поранень уже в лікарні. Різноманітні ушкодження дістав ще один військовий, життю якого вже нічого не загрожує. Осколковими пораненнями рук і ніг відбувся й водій автомобіля. Певна річ, ним після наданої медичної допомоги тепер займаються правоохоронці.

«Гюрза» та його спільники, із якими на папері підписано відповідні домовленості про припинення вогню та перемир’я, смертельно вжалили не тільки двох бійців, адже без батьків залишилися одразу п’ятеро дітей. І, мабуть, попри свій малий вік, навіть вони вже збагнули — із такими нелюдами, які діють виключно з позиції сили та підлості, неможливо про щось домовлятися. Це все одно, що словами вмовляти не кусатися отруйну гюрзу та інше гадюччя, які сповзлися сюди й активно демонструють свої агресивні наміри. 

Лідія ЖАТКА
для «Урядового кур’єра»