Понад 60 земельних ділянок загальною площею 20,7178 га передано у власність учасникам АТО в Запорізькій області. Всього фахівці Головуправління Держгеокадастру області зарезервували такі земельні масиви у 20 аграрних районах області. Їхнє цільове призначення — ведення садівництва та особистого селянського господарства. Для цього підібрано найпривабливіші землі, розташовані в приміських зонах поблизу населених пунктів і водних об’єктів. Торік, за результатами розгляду клопотань від учасників АТО, землевпорядні органи та органи місцевого самоврядування області видали 786 дозволів на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність загальною площею 549,0155 га. Та, на жаль, ще нерідко виникає тяганина під час оформлення ділянок учасникам АТО.

Так, до в. о. голови Запорізької ОДА Костянтина Бриля звернулися Валентина Беловська й Інна Дашевська. Їхнім синам — учасникам АТО — надали по два гектари земельних ділянок на території Вербівської сільради Пологівського району. Наказ про це передали начальнику ГУ Держгеокадастру. Минуло вже понад два місяці, а той його не підписує. На численних фактах порушень у питаннях використання земель держвласності та корупцію в ГУ Держгеокадастру наголосив і депутат Новомиколаївської райради Сергій Чалий. З такими самими заявами до Костянтина Бриля звернулися представники Оріхівської народної ради Антон Грибняк і Оксана Намлієва. Вони зокрема повідомили про відмову Оріхівської РДА надати земельні ділянки воїнам АТО.

На думку Костянтина Бриля, це зумовлює велику соціальну напругу, а 70% звернень людей стосуються саме проблем у Держгеокадастрі. На жаль, доки акти на виділення землі учасникам АТО не будуть підписані в цій структурі, наші захисники не зможуть отримати їм належне. Прикметно, на розгляд Верховної Ради вже надійшов законопроект, який передбачає ліквідацію цієї системи, бо, як вважає очільник області, порядок відведення земель мають визначати громади на місцях, що стане черговим кроком втілення в життя реформи децентралізації.

ДОВІДКА «УК»

За даними ГУ Держгеокадастру в Запорізькій області, до загального переліку зарезервованих для учасників АТО ділянок землевпорядники включили 1912,32 гектара сільгоспземель державної власності. Найбільше землі (1751,4 га) призначено для ведення особистого селянського господарства. У січні цього року додатково внесено ще чотири масиви загальною площею 31,1 га. Загалом військовослужбовці вже подали 2140 заяв на отримання земельних наділів, за результатами їхнього розгляду учасникам АТО надано 786 дозволів на розробку землевпорядної документації щодо 549,01 га. Вже завершив оформлення права власності на загальну площу ділянок 20,72 га 61 військовий.