Про порядок переміщення осіб і транспортних засобів із та до анексованого Криму розповів під час прес-конференції в Укрінформі начальник управління прикордонного контролю та реєстрації Адміністрації Державної прикордонної служби Олександр Жданенко.

Так, до материкової України не мають права в’їжджати водії, які мають кримську реєстрацію на транспортний засіб. «Будь-які документи, які видають у Криму, є недійсними. Тобто, якщо людина їхатиме машиною і матиме кримську реєстрацію на транспортний засіб, то таку машину не буде допущено на територію України», — пояснив посадовець.

Він також нагадав, що офіційно на територію Криму не допускаються транспортні засоби, котрі потрапили на півострів через поромну переправу «Керч».

А ось стосовно прибуття іноземців із території анексованого Криму правило дещо інше. Іноземці, які хочуть виїхати з території Криму до України, можуть це зробити лише за наявності українських віз та за умови, якщо вони в’їжджали на територію Криму через легальні пункти пропуску.

У цьому контексті Олександр Жданенко додав, що з України до Криму діє 7 пунктів пропуску: 3 — для автомобільного транспорту та 4 — для залізничного. «Іноземці, які в’їжджають у Крим чи виїжджають з нього, можуть потрапити до України за паспортними документами за наявності віз», — сказав він.

До речі, іноземці, які потрапили на територію Криму через закриті, у зв’язку з його окупацією, пункти пропуску, не пропускаються на територію України відповідно до закону про тимчасово окуповану територію.

За словами посадовця, попри те, що наша країна не визнає Крим частиною Росії, між Україною та Росією діє відповідна угода, за якою громадяни обох країн можуть переміщуватися як за закордонними, так і за внутрішніми паспортами, і змін до цієї угоди не вносилося.

P.S.Громадяни України мають право на вільне пересування на тимчасово окупованій території Криму за внутрішнім паспортом та за паспортом громадянина України для виїзду за кордон чи за тимчасовим посвідченням громадянина України. Діти переміщуються на територію Криму за свідоцтвами про народження чи проїзним документом дитини до 16 років. Якщо діти до 14 років переміщуються без батьків, вони повинні мати доручення від батьків на їхнє вивезення іншою особою. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»