Обласне територіальне управління АМКУ оприлюднило результати перевірки аптек області. Результати виявилися вкрай невтішними.

За даними голови Запорізького облтервідділення АМК України Олександра Білого, роботу аптек перевіряли протягом 2014-го та в першому півріччі 2015 року. Для аналізу цін в аптеках Токмацького району ПП «Пігмаліон» взяли ліки, на які не поширюється держрегулювання цін. Встановлено, що рівень торговельної надбавки на 36 окремих видів лікарських засобів сягав 50—100 відсотків, зокрема популярного кардіомагнілу та від грипу і застуди — фармацитрону, сиропу гербіон від кашлю, нокспрею, грипоцитрону. А розмір торговельної надбавки мав перебувати в межах 21—27 відсотків. Адмінколегія АМК України зобов’язала фармацевтичні компанії Мелітополя, Запоріжжя та Токмака встановити економічно об∂рунтовані роздрібні ціни на лікарські засоби. Виконуючи рекомендації Запорізького облвідділення АМК, приватне підприємство з Токмака встановило торговельну надбавку до 35% на всі ці препарати.

Перевірили також закупівельні й ціни реалізації ще 161 лікарського засобу в аптечних закладах Мелітополя. Тут надбавка сягала понад 50%. При цьому максимальний її обсяг мав би становити 20%. Після перевірки товариство знизило торгові надбавки до 9—21%.

Проаналізувавши закупівельні ціни й ціни реалізації таких самих лікарських засобів в аптечних закладах, розташованих у Веселівському районі, фахівці тервідділення АМК, за даними Олександра Білого, встановили, що торговельні надбавки на ліки в багатьох із них сягали й понад 100%. В аптеці Оріхівського району на аналіз узяли ліки, на які не поширюється держрегулювання цін. Торговельна надбавка на 10 видів лікарських засобів була в межах 45—60%, тоді як максимальний розмір середньовиваженої надбавки мав становити 16,5%. Тож це товариство також встановило необ∂рунтовані роздрібні ціни на лікарські засоби підвищеного попиту. Виконуючи обов’язкові рекомендації Антимонопольного комітету, всі ці аптеки встановили максимальну торговельну надбавку до 25% на всі лікарські засоби.