На запитання журналіста «Як боротися з тим, що за гроші єгері дозволяють рубати де хочеш і скільки хочеш?» голова Держлісагентства Олександр Ковальчук відповів, що, по-перше, правильна назва працівників лісового господарства — майстер лісу (лісник), а єгері — це працівники мисливських господарств, які до рубок не мають жодного стосунку. А по-друге, продовжив пан Ковальчук, боротимемося  передовсім через зміну ставлення лісівників до ввіреного їм народного надбання (щоб берегли як власне) і через підвищення заробітних плат. Для цього на виконання коаліційної угоди буде створено державне лісогосподарське об’єднання, до якого увійдуть лісопідприємства Державного агентства лісових ресурсів. Це об’єднання дасть змогу консолідувати ресурси, закупити нову сучасну техніку, підвищити продуктивність праці й, відповідно, зарплати працівників.

Ці роз’яснення було зроблено під час спільного брифінгу  Олександра  Ковальчука і міністра аграрної політики та продовольства Олексія Павленка щодо майбутнього та сьогодення лісової галузі.

Розвиваючи думку колеги, міністр зазначив, що широка приватизація держ?підприємств аграрної галузі не  торкатиметься лісового сектору. Адже ліс має особливість: він росте до промислової зрілості десятки років. Мінімум років із сорок, а для багатьох порід — 80—100. Тому лише держава може забезпечити стабільність такого тривалого процесу, як вирощування лісу. Не варто забувати, що ліс має величезне екологічне та соціальне значення.

— Успішна діяльність лісової галузі, — сказав міністр, — це податки до бюджету, будівельні матеріали та робітничі бригади для зони АТО. Нині на сході працюють на спорудженні укріплень 420 лісівників з усієї країни, які прибули туди разом із власною технікою.

Серед основних завдань, які стоять перед новим головою Держлісагентства, міністр відзначив знищення тіньових схем та запровадження прозорої системи обліку і продажу деревини, втілення європейських стандартів екологічної безпеки та викорінення незаконних вирубок лісу. Також говорив про максимальне забезпечення сировиною розташованих у країні лісопереробних підприємств, про стимулювання поглибленої переробки деревини в Україні.

Олександр Ковальчук поінформував, що вже розроблено проект концепції реформування лісового і мисливського господарства України, в опрацюванні якої взяли  участь фахівці, експерти, бізнес, громадськість. Після затвердження документа в міністерстві на його основі створять відповідну стратегію та докладний план дій.

Концепція реформування галузі передбачає чітке розмежування контрольних та господарських функцій у державних органах управління лісовим господарством, вдосконалення механізму фінансування галузі, вдосконалення системи оподаткування та правил продажу необробленої деревини.

Щодо будівництва фортифікаційних споруд у зоні АТО Олександр Ковальчук повідомив, що загальний обсяг замовлення від Міністерства оборони становить понад 154 тисячі кубометрів лісоматеріалів. Деталізовано завдання щодо 51 тисячі кубометрів, з яких станом на 18 червня держлісгоспи вже поставили  35 тисяч кубометрів лісоматеріалів та 1,5 тисячі кубометрів пиломатеріалів на загальну суму 22,3 мільйона гривень.