Уряди України та Японії, Організація Об’єднаних Націй в Україні, Міжнародний Комітет Червоного Хреста і Міжнародна Федерація Червоного Хреста та Червоного Півмісяця здійснюватимуть спільну діяльність, спрямовану на надання життєво необхідної гуманітарної допомоги та забезпечення середньострокової та довгострокової допомоги з відбудови регіонів, що постраждали внаслідок конфлікту на Донбасі. Уряд Японії надає нам 13,64 мільйона доларів на виконання дев’яти проектів.

Під час тематичної прес-конференції віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко заявив, що Японія — відповідальний глобальний учасник міжнародного співтовариства. Вона ще 2014 року простягла руку допомоги Україні й активно долучилася до підтримки програм відновлення Донбасу.

Японський посол в Україні Ші∂екі Сумі щодо цього питання сказав: «2014 року Японія оголосила допомогу, розмір якої — майже 1,85 мільярда доларів — найбільший в країні, і угоду неухильно виконуємо. Надаючи нову допомогу на суму 13,64 мільйона доларів, Японія забезпечить гуманітарну допомогу та підтримку для соціальної стабілізації у східній частині України».

Ця підтримка передовсім передбачає відновлення інфраструктури, надання обладнання для медичних установ, постачання гуманітарних запасів у райони, не контрольовані урядом, що здійснюватимуть за допомогою дев’яти міжнародних організацій.

За даними Мінрегіону, збройний конфлікт у Донецькій і Луганській областях й надалі створює проблеми, пов’язані з гуманітарною допомогою та відбудовою краю. Щонайменше 3,7 мільйона осіб постраждали безпосередньо через конфлікт, понад 9000 — загинули, 21 000 — завдано поранень, а 1,78 мільйона осіб зареєстровано урядом як внутрішньо переміщені особи.

Виконувач обов’язків Координатора системи ООН в Україні, представник ЮНІСЕФ в Україні Джованна Барберіс заявила: «Коли криза в Україні триває третій рік, насильство, на жаль, залишається реальністю для життя багатьох українців, котрі проживають уздовж лінії зіткнення. Близько 3,1 мільйона осіб, які живуть на підконтрольних та не підконтрольних Україні територіях, і досі потребують невідкладної гуманітарної допомоги. Чимало з них — внутрішньо переміщені особи, а також місцеві спільноти, потребують робочих місць, житла та інших засобів для існування, щоб подолати далекосяжні наслідки конфлікту, котрий перетворився на затяжну та, на превеликий жаль, забуту кризу. Багато людей, більшість із яких похилого віку та сім’ї з дітьми, потерпають від насильства, складної ситуації на ринку праці та браку економічних перспектив». Вона переконана, що щедра фінансова підтримка уряду Японії дає змогу партнерам з гуманітарної допомоги та розвитку полегшувати страждання найуразливіших верств населення, спричинені тривалою штучною кризою. 

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»