Міністерство агарної політики та продовольства активно працює над залученням Європейського банку реконструкції та розвитку до проектів фінансової підтримки вітчизняних агропідприємств. Принаймні, цю міжнародну фінансову установу в нашому відомстві вважають одним з найнадійніших інвестиційних партнерів в аграрній галузі. Докладніше про стан співпраці між Україною та ЄБРР і перспективи його розвитку йшлося на зустрічі міністра аграрної політики та продовольства Олексія Павленка з керуючим директором ЄБРР у країнах Східної Європи та Кавказу Франсісом Маліжем та директором ЄБРР в Україні Шевкі Аджунером.

«Європейський банк реконструкції та розвитку — найбільший інвестор сільськогосподарського сектору регіону країн Центральної та Східної Європи, а також найбільший фінансовий інвестор в економіку України. Міністерство зацікавлене у продовженні співпраці з ЄБРР в агросекторі», — наголосив Олексій Павленко.

Торік, скажімо, підприємства галузі отримали від банку кредитних ресурсів на загальну суму 300 мільйонів доларів. А пріоритетними напрямами роботи ЄБРР торік було надання фінансових ресурсів приватному сектору.

«Фінансова підтримка ЄБРР охоплює повний цикл аграрного виробництва — від вирощування до переробки, пакування та роздрібного продажу. Окрім цього, ЄБРР відіграє важливу роль у розвитку сектору шляхом підтримки місцевих та іноземних корпоративних клієнтів, а також малих і середніх підприємств», — цитує слова міністра прес-служба Мінагрополітики.

За підтримки ЄБРР вдалося налагодити й діалог між владою та бізнесом на ринку зерна й молока. Передовсім завдяки створенню робочої групи з вирішення питань функціонування молочного сектору та робочої групи з функціонування ринку зерна.

Мінагрополітики зацікавлене в залученні ЄБРР до проектів фінансової підтримки малих і середніх аграрних підприємств. На 2016 рік заплановано розширення співпраці за такими напрямами: надання ЄБРР фінансової допомоги малим фермерам, підтримка у створенні кооперативів (studytoursin EU countries), посилення юридичної допомоги з питань переходу прав власності на землю та вдосконалення системи розподілу ризиків за фінансування ЄБРР проектів у нашому агросекторі.