Українська економіка — на шляху змін. Україна готується приєднатись до Поглибленої і Всеосяжної Зони вільної торгівлі з Європейським Союзом. Як це вплине на економіку держави?

Угода про асоціацію між Україною й ЄС може стати реальністю вже у листопаді, якщо, звичайно, Київ виконає усі необхідні для цього умови.

Вступ до зони вільної торгівлі відкриє доступ цілій низці українських товарів до майже півмільярдного споживчого ринку. Щоправда, не все так просто, адже, щоб дістатися того ринку, продукція українського виробника має відповідати правилам і нормам, що існують в Євросоюзі. Деяким галузям української економіки знадобиться 7-10 років, щоб «адаптуватися». Одна з таких галузей — молочна.

Даріо Маркетті, генеральний директор «Данон Україна»:

«Головна відмінність — постачальники молока. В Україні 80% молока надходить від приватних осіб, інакше кажучи від бабусь. Саме їхнє молоко використовується сьогодні на виробництві. «Данон Україна» працює у цій галузі. За останні 5 років нам вдалося залучити до неї 10 млн євро у вигляді інвестицій. Ми створили кооперативи, якість роботи яких сягнула високого рівня й майже відповідає європейським стандартам. Усе це здебільшого завдяки використанню молочних апаратів і навчанню персонала».

Українські бізнесмени з ентузіазмом сприймають можливість приєднання до Поглибленої і Всеосяжної Зони вільної торгівлі з ЄС. Водночас їх непокоїть питання, як це позначиться на майбутній співпраці з Росією.

Говорить Геннадій Чижиков, президент Торгово-промислової палати України:

«75% європейських товарів несуть у собі елементи інновативності. Мені здається, що при усіх тих проблемах, які чекають на нас найближчим часом, тому що будь-який перехід від однієї моделі до іншої завжди приховує зміни, побоювання, втрати, але взагалі це може дати новий поштовх до розвитку української економіки».

Україна сподівається, що її економіка виграє від європейського курсу і отримання доступу до інновацій.

Тим часом противники зближення з ЄС, зокрема Комуністична партія, вимагають проведення референдуму з питання вступу України до Митного союзу, очолюваного Росією. Комуністи переконані у тому, що ЄС прагне скористатися Україною задля власних інтересів, як от подолання фінансової кризи.

Єврокомісар з питань торгівлі Карел де Гюхт переконує президента Януковича та прем’єра Азарова створити сприятливий інвестиційний клімат, щоб в Україну прийшли великі європейські компанії.

Серджіо Кантоне, еuronews:

– Пане комісаре, чи не думаєте Ви, що, пропонуючи Україні угоду про асоціацію та вільну торгівлю, ЄС опиняється на роздоріжжі між цінностями і реальною політикою?

Карел де Гюхт, єврокомісар з питань торгівлі:

Рада Міністрів встановила низку критеріїв, які мають бути виконані до підписання угоди. Серед них є й політичні вимоги: ухвалення закону про вибори, усунення вибіркового правосуддя. Також ми хочемо бачити, що покращується діловий клімат.

Серджіо Кантоне, еuronews:

– Деякі українські компанії переймаються своїм майбутнім. Вони бояться, що адаптація до стандартів ЄС занадто дорого коштуватиме їм.

Карел де Гюхт, єврокомісар з питань торгівлі:

Звичайно, наближення до стандартів ЄС потребуватиме якогось часу. Усе треба робити крок за кроком, і тоді ви отримаєте вхідний квиток на найбільший ринок на Землі.

Серджіо Кантоне, еuronews:

Чи не вважаєте Ви, що Росія може почувати себе виключеною з цієї угоди з Україною і протидіятиме підписанню договору?

Карел де Гюхт, єврокомісар з питань торгівлі:

Ми вже багато років намагаємося підписати таку угоду із Росією. Нам хотілося б мати там побільше елементів класичної угоди про вільну торгівлю. Однак я бачу, що відтоді як Росія стала членом СОТ, вона не дотримується правил цієї організації. Росія не розпочинає переговорів щодо нової угоди, але ми відкриті до діалогу із росіянами.

Copyright © 2013 euronews