МЗС констатує часті випадки безпідставного затримання громадян України на території РФ, брак гуманного ставлення до них російських правоохоронців, застосування до наших співвітчизників неприпустимих методів фізичного та психологічного впливу. Почастішали випадки затримання/арешту громадян України, серед особистих речей яких нібито виявлено сторонні предмети.

МЗС рекомендує проявляти пильність й уважність у контактах з будь-якими сторонніми, зокрема й посадовими особами РФ, уповноваженими проводити митний, паспортний, інші види контролю. А також бути особливо обережними й пильними в разі пропозицій з транспортування товару через кордон. При плануванні поїздок до РФ нашим громадянам рекомендовано реально оцінювати наявні ризики й загрози, ретельно зважувати потребу у здійсненні таких подорожей.

У разі проблем слід невідкладно звертатися на гарячу лінію Центру оперативного реагування МЗС (+38 044) 238-16-57. Телефони «гарячих ліній» консульських установ України в РФ докладно подано на сайті відомства.