Українські виробники продовольства нині готуються до того, що зближення з Євросоюзом змусить їх жорсткіше контролювати якість своєї продукції. Однак є і такі, у кого працювати добросовісно не дуже виходить. Про урядові заходи щодо посилення контролю за якістю харчових продуктів розповів у середу на брифінгу в Кабінеті Міністрів голова Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів Сергій Орєхов.

Він зокрема повідомив, що за дев’ять місяців цього року очолюване ним відомство за результатами перевірок забракувало 30% неякісних хлібобулочних виробів, 42% — м’ясної продукції, 40%  — молочної,  риботоварів — 38%, овочів і фруктів  — 42%, продуктів дитячого харчування — 20%, виявлено також 32% алкогольної продукції, яка не відповідає органолептичним та хімічним показникам.

За звітний період Держспоживінспекція перевірила майже 9 тисяч суб’єктів господарської діяльності, що обійшлося бюджету приблизно в шість  мільйонів гривень. З усіх перевірених суб’єктів госпдіяльності невідповідність якості реалізованої продукції вимогам нормативних документів встановлено у 27%.

Також протягом дев’яти місяців 2013 року перевірено значну кількість  питної води та безалкогольних напоїв, які реалізували у роздрібній торговельній мережі. Майже 30% з них забраковано та знято з реалізації через порушення вимог законодавства про захист прав споживачів.

Утішним, за словами голови Держспоживінспекції, є те, що лабораторні випробування дитячої питної води кількох марок підтвердили відповідність зазначеної продукції вимогам нормативної документації.

А партії продукції, зразки яких не відповідали встановленим вимогам нормативної документації, забраковано та знято з реалізації, до суб’єктів господарювання застосовані відповідні санкції.

Сергій Орєхов також повідомив, що Держспоживінспекція передала до  Генеральної  прокуратури  матеріали про порушення, виявлені в торгових мережах «Епіцентр» і «Ельдорадо» при продажу контрафактної побутової техніки.