У липні цього року 79 старшокласників Дніпропетровщини, членів Малої академії наук, на канікулах… навчалися у школі. І водночас відпочивали у таборі. Як таке можливе? Для юних науковців області організували п’ять літніх шкіл МАН на базі Дніпропетровського оздоровчого табору ім. Валентини Терешкової.

Лекційні й семінарські заняття вели провідні фахівці Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара, Дніпропетровського державного аграрно-економічного університету та Національного гірничого університету. Після занять юні науковці могли відвідати індивідуальні консультації. Цього року, крім фізики й астрономії, математики та економіки, відкрилися відділення англійської філології й історії. А 19 школярів узяли участь в еколого-біологічних навчальних зборах.

Після навчання школярі відвідували пляж і басейн, бігали на стадіоні, читали у  бібліотеці та брали участь у розважальних заходах. В один з вихідних побували на  екскурсії в музеї та лабораторіях Дніпропетровського державного аграрно-економічного університету.

Як повідомила директор Дніпропетровського відділення МАН Наталя Тягло, торік серед 80 слухачів літніх шкіл 90% продовжили наукову діяльність. З них шестеро молодих дослідників стали переможцями всеукраїнського рівня. Набір до літніх шкіл учнів 9—11 класів проходить зазвичай у лютому, коли відбувається обласний етап відбору конкурсу-захисту. Щоб стати слухачем літньої школи, старшокласникам бажано мати досвід написання та захисту наукових робіт. 

Дніпропетровське відділення МАН України працює з 2011 року. Чисельність школярів, які тут займаються, щороку збільшується, і нині їх понад п’ять тисяч. У всеукраїнському рейтингу цього року регіональне відділення академії підвищило свої позиції, піднявшись із п’ятої на четверту сходинку.