Не секрет, що нині далеко не всі новобудови пристосовані до потреб людей з обмеженими можливостями, вагітних, людей старшого віку, молодих мам з дитячими візочками. Чимало забудовників прагнуть зекономити кошти, ігноруючи пандуси та інші пристосування, необхідні маломобільним групам населення. Хоч пандус — не така дорога річ, але… Нині часто будівлі, в яких здійснюють господарську діяльність, що ліцензується, не пристосовані до потреб людей з інвалідністю, з тимчасовим порушенням здоров’я. Це не лише створює незручності певним категоріям, а й грубо порушує Конвенції ООН про права інвалідів та Закон «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні».

Щоб змінити ситуацію, нещодавно колегія Державної архітектурно-будівельної інспекції України схвалила пропозиції ДАБІ про внесення змін до Закону «Про ліцензування видів господарської діяльності» щодо визначення доступності об’єктів для маломобільних груп населення як однієї з умов для отримання ліцензії на провадження певних видів господарської діяльності.

Як повідомила прес-служба ДАБІ, серед 30 видів господарської діяльності, які підлягають ліцензуванню, щонайменше вісім прямо зачіпають інтереси маломобільних груп населення. Серед них банківські, медичні та освітні установи, перевезення пасажирів тощо.

Згідно із законодавчими пропозиціями Державної архітектурно-будівельної інспекції, суб’єкти господарювання мусять підтвердити доступність своїх об’єктів для маломобільних груп населення. Передбачається, що відповідні перевірки здійснюватимуть експерти з технічного обстеження будівель та споруд, які атестовані Мінрегіоном. За результатами обстеження експерт складатиме звіт, у якому вказуватиме, чи дотримано доступність об’єкта.

Якщо параметри доступності не відповідатимуть ліцензійним умовам, такий суб’єкт господарювання не зможе отримати ліцензію.

Результатом цих законодавчих змін, зазначають у ДАБІ, стане формування навколишнього простору в межах концепції «Універсального дизайну» та «Розумного пристосування». Тобто будинки й споруди мусять бути однаково доступними та комфортними всім.

Інна МИКОЛАЄНКО
для «Урядового кур’єра»