ПОДІЯ

До свята зі здобутками  
 

На професійне свято — День митника, яке щороку відзначається 25 червня, винуватців урочистостей привітав Президент України. Він взяв участь в урочистостях, вручив державні нагороди найкращим працівникам, вислухав звіт про роботу митної служби і побував на презентації Моніторингового центру.

На переконання глави держави, митниця повинна стати ефективним інструментом державної підтримки і стимулювання економіки та вітчизняного товаровиробника. Водночас вона має посилити наповнення бюджету та поліпшити умови для ведення бізнесу. Саме задля цього слід спрощувати процедуру митного контролю та оформлення товарів, аби вона стала зрозумілою та прозорою для бізнесу і поліпшувала інвестиційний клімат у нашій державі

У тому, що митники впораються з поставленим завданням, В. Янукович не сумнівається, адже в дні проведення в Україні Євро-2012 вони «демонструють високий фаховий рівень, чемність і гостинність, відповідальність і знання справи».

 Зі свого боку голова Державної митної служби Ігор Калєтнік наголосив на тому, що його відомство нині працює в умовах нового Митного кодексу, який має створити сприятливі умови для ведення бізнесу в нашій країні та встановити рівноправний діалог між митниками і суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності. Отримавши правоохоронний статус, служба може проводити оперативно-розшукову діяльність, що, з одного боку, розширює повноваження, а з іншого — посилює відповідальність.

Сприятиме роботі митників і введення попереднього документального контролю, що дає змогу вже нині 95% усіх митних оформлень на кордоні здійснювати саме в такий спосіб. Йдеться про те, що з державного кордону прибрали безліч допоміжних служб (фіто-санітарну, екологічну, ветеринарну) і залишили лише митників та прикордонників. Впровадили й електронну митницю, яка дистанціює посадову особу від підприємця і зводить нанівець корупційні діяння, сприяє виведенню імпорту з тіні.

Результати нововведень не забарилися: за майже півроку митники пропустили 140 млн тонн вантажів, 7 млн автомобілів, 2 млн залізничних вагонів, 25 тис. морських і 7 тис. річкових суден, 55 тис. літаків і 30 млн громадян. Це дало змогу перерахувати до бюджету 60 млрд грн, що на 30 млрд більше, ніж за аналогічний період 2011 року.