Ще надвечір у середу виконувач обов’язків міністра оборони Ігор Тенюх і міністр оборони РФ Сергій Шойгу обговорили заходи з деескалації обстановки на Кримському півострові, анексованому Росією, чия армія продовжує блокувати українських військовослужбовців. Суть домовленості МО РФ визначило такими словами: «Продовжено обговорення різних аспектів кризової ситуації в Україні і заходів з деескалації обстановки на Кримському півострові. Шойгу і Тенюх домовилися продовжувати робочі контакти. Шойгу звернувся до керівництва Республіки Крим з проханням звільнити затриманого командувача Військово-Морських сил України контр-адмірала Сергія Гайдука і не перешкоджати його виїзду на територію України».

Нова демократія: обличчям до стіни! Стояти! Не рухатися! Фото з сайту radiosvoboda.org

Учора вранці з’явилась інформація, що у Криму з полону таки звільнено не лише Сергія Гайдука, а й решту сімох заручників, зокрема сина народного депутата України Анатолія Гриценка Олексія.

А стрічки новин облетіла інформація, що з цих екс-полонених один зазнав вогнепального поранення. Зокрема Радіо «Свобода» повідомило, що на адміністративному кордоні між Кримом і Херсонською областю біля села Чонгар на волю вийшли Анатолій Ковальський і Андрій Щекун. Їх, мовляв, обміняли. На кого саме, не уточнюють. Про звільнення заручників повідомив і народний депутат Анатолій Гриценко на своїй сторінці у Facebook. Серед захоплених, за невтішною іронією долі, був і чоловік кореспондента «УК» у Криму Людмили Щекун.

Саме вона у коментарі й пролила трішки світла на ситуацію. Директора громадської організації «Кримський центр культурного та ділового співробітництва «Український дім» Андрія Щекуна і колишнього керівника республіканського комітету АР Крим з лісового і мисливського господарства Анатолія Ковальського взяли у заручники одними з перших ще 9 березня.

«Мій чоловік ще додому не повернувся. Він лише встиг сказати у короткій телефонній розмові, що його й Анатолія Ковальського на когось обміняли. Зараз вони перебувають у Херсонській області. Як мені сказали, під опікою керівництва регіону», — розповіла Людмила Щекун.

До Анатолія Ковальського тортур не застосовували. Ймовірно, пощадили чоловіка, зважаючи на його пенсійний вік — понад 60 років. А ось Андрієві Щекуну не пощастило. Його дружина з холодом у голосі повідомила, що проти директора громадської організації застосовували тортури та електричний стілець. Його били, в нього стріляли із травматичної зброї. В тілі кримчанина ще є кулі. Його мають відправити на обстеження до лікарні. Та якої саме — херсонської чи київської, Людмилу Щекун іще не поінформували.

«Усі їхні речі — нетбук, фотоапарати, мобільні телефони, гроші — так і не повернули. Люди, які їх звільняли, дали їм телефон, щоб зв’язатися з рідними. Сказали коротко, що звільнені за межами Криму. Ми точно не знаємо, хто звільняв із полону чоловіків, імовірно, працівники СБУ», — поділилась інформацією колега.

За її даними, полонених, зокрема Андрія Щекуна, тримали у сімферопольському військкоматі під наглядом спецпідрозділу, який служить у Чечні. Їм ставили лише два запитання: «Хто фінансував Євромайдан Криму?» і «Чи пов’язані вони із «Правим сектором?» «Відповідей не отримали, адже Євромайдан Криму ніхто не фінансував і до «Правого сектору» ніхто не належав», — резюмувала Людмила Щекун.