ПРИКЛАД

Інвестиції в енергозбереження позбавили «Запоріжсталь» газової залежності, знизили собівартість продукції, а головне — зменшили шкідливі викиди в атмосферу

— Що ми зробили для заводу: зменшили собівартість чавуну на 15%, створили 88 нових робочих місць. Що зробили для міста: скоротили викид парникових газів на 300 тисяч тонн за рік у перерахунку на СО2. Що зробили для країни загалом: реалізуючи цей проект, скоротили споживання природного газу в нашій державі майже на 300 мільйонів кубічних метрів на рік. Запуском проекту ми довели, що в будь-якій економічній ситуації можемо в рекордні терміни розв’язувати найскладніші завдання,  — прокоментував економічний ефект від введення в експлуатацію новітнього, за останнім словом технічного прогресу, обладнання в металургії генеральний директор ВАТ «Запоріжсталь» Ростислав Шурма.

— І це лише перший наш крок. Найближчим часом запустимо в експлуатацію агломашину №1 та електрофільтр. Наступного року реконструюємо травильне відділення та доменну піч.

Базисний склад вугілля, який обійшовся інвесторам у 350 млн грн,  — перший і поки що єдиний в Україні. Його потужність дає змогу транспортувати 300 вагонів якісного вугілля на добу. Будівництво цього об’єкта стало завершальним етапом у реалізації масштабного проекту комбінату «Запоріжсталь» — будівництва комплексу вдування пиловугільного палива замість використання газу, що забезпечить повну відмову від його споживання в доменній технології вартістю 1 мільярд грн.

У тому, що установка із вдування пиловугільного палива не порушує екологічного балансу, на церемонії урочистого відкриття об’єкта переконалися представники громадськості, керівники області та міста, журналісти. На очах у гостей спеціальний потужний підйомник легко підняв заповнений вугіллям залізничний вантажний вагон і акуратно висипав у спеціальний барабан.

— Цей масштаб не можна оцінювати ні в мільйонах, ні в мільярдах. Його можна оцінити лише з точки зору того, що очікує «Запоріжсталь» у майбутньому. А це передусім серйозна реконструкція. Я вчергове переконався, що там, де у власників є розуміння, є команда й відповідальність, завжди буде результат, попри жодні кризові явища. Найголовніша криза — це криза невіри у свої сили, в сили свого колективу. Її на «Запоріжсталі» немає. Це головна складова успіху,  — дав оцінку інвестиційній діяльності підприємства голова Запорізької облдержадміністрації Олександр Пеклушенко.

Він також зазначив, що успішна діяльність таких промислових гігантів, як «Запоріжсталь», є запорукою розвитку регіону. Адже підприємство наповнює бюджет, і завдяки цьому з’являється можливість реалізувати важливі соціальні та інфраструктурні проекти в Запоріжжі та області.

Говорячи про важливість технічного переозброєння «Запоріжсталі», директор Дивізіону сталі і прокату ТОВ «МЕТІНВЕСТ ХОЛДИНГ», компанії-власника, Олександр Погожев сказав, що такі інвестиції роблять майбутнє цього заводу прогнозованим, а сам завод  — конкурентним. І першочергове значення тут надають саме необхідності покращувати екологію регіону.

— Ми повинні поліпшувати якість нашого продукту, багато інвестувати в підвищення конкурентоспроможності нашої технології, в зниження витрат. І, найголовніше, нам треба інвестувати в екологію. Це велика праця як з точки зору розробки продукції, так і з точки зору її реалізації. Потрібен час, багато інвестицій, багато зусиль. Але ми любимо цей завод і будемо це робити,  — наголосив Олександр Погожев.

На урочистому мітингу трудового колективу комбінату, приуроченому запуску в експлуатацію нового унікального обладнання, кращих працівників, що брали участь у реалізації проекту, в їх числі і гендиректора Ростислава Шурму, відзначили грамотами облдержадміністрації і подяками адміністрації металургійного комбінату.

 — За чотири місяці, що очолюю це підприємство, я переконався, що найголовніша його цінність — колектив фахівців. А це щонайменше 18 тисяч працівників! Тож докладу всіх зусиль, щоб його зберегти,  — підтвердив власкору «Урядового кур’єра» свої наміри генеральний директор АТ «Запоріжсталь» Ростислав Шурма.