Ініціатива з розробки та виробництва міцних, які надійно захищають у бою, і, разом з тим, недорогих бронежилетів, належить мелітопольським патріотично налаштованим умільцям. Ідея виготовлення бронежилетів власними силами виникла у місцевих волонтерів — представників Самооборони Майдану в місті Мелітополі Запорізької області, які опікуються потребами військових, після їхнього безпосереднього спілкування з бійцями, що беруть участь в АТО: до якої частини не приїдь, всюди першочергова потреба — бронежилети.

Обласний військовий комісар Давид Моін підтвердив, зокрема, на 423 бійця батальйону територіальної оборони в наявності лише 15(!) бронежилетів.

— Привозимо прокат, мелітопольські машинобудівники виготовляють потрібного розміру пластини. Виробляємо бронежилети 4-го класу, які впевнено витримують автомат Калашникова і снайперську гвинтівку. Вага такого броньованого щита 10 кілограмів. Собівартість одного бронежилета 1000 грн, але це тільки для армії і Самооборони, — стверджують місцеві активісти.

Втім, інформацію, де розташовані потужності підприємства-виробника,  хто з місцевих підприємців займається виготовленням таких бронежилетів, вони не афішують. Мовляв, щоб не провокувати диверсантів чи радикальних проросійськи налаштованих громадян.

Днями на блокпост на кордоні Запорізької та Донецької областей, де несуть службу земляки-мелітопольці, волонтери відправили чергову партію «народних» бронежилетів, а також інші необхідні на передовій речі. Кошти на їх придбання збирали всім миром.

— На блокпосту випробували бронежилети ще раз. Дістали пластину з першого-ліпшого і вліпили по ній з АК-74 з відстані 20 метрів, майже впритул. Куля лише подряпала пластину, — підтвердив високу якість захисного виробу командир відділення зв’язку та інформації Мелітопольсько-Веселівського районного об’єднаного військкомату старшина Олексій Петров.

Через те що ліцензовані бронежилети вітчизняного виробництва коштують від 4—5 тис. грн за одиницю 4-го класу захисту, 6-го класу — від 8100 грн, аналогічні виробництва США — 11 тис. грн, потреба в них вкрай висока, а процес державних закупівель занадто тривалий і складний, запорожці взялися власноруч полегшити і убезпечити життя бійцям української армії.

— З огляду на наявність в області потужних металургійних підприємств можемо самі виготовляти високоякісні засоби захисту для наших бійців, — каже голова Запорізької обласної державної адміністрації Валерій Баранов.

Саме за його ініціативою представники ВАТ «Запоріжсталь», ПАТ «Дніпроспецсталь» та інструментального заводу ім. П. Войкова взялися за розробку бронежилета для промислового виробництва. Фахівці провели відповідний аналіз і визначилися з хімічним складом металу для захисних пластин. Тож на Дніпроспецсталі робитимуть виливки такого металу, на Запоріжсталі — його прокат, а завершувати продукцію передбачають на заводі ім. П. Войкова.

— Ми домовилися, що найближчим часом розробимо свій бронежилет, випробуємо його і налагодимо промислове виробництво, — запевнив Валерій Баранов.

А доки ведуться ці роботи, волонтери продовжують самотужки вишукувати можливості для придбання високоякісних захисних виробів для бійців. Як зауважує координатор Самооборони Запоріжжя Сергій Тіунов, бронежилети, які їм привозять бізнесмени, перед відправкою перевіряються. Тому що є бронежилети 2-го класу — поліцейські, які захищають від пістолетної кулі, а для хлопців, які знаходяться на передовій, потрібні мінімум 4-го, який захищає від автоматної черги. Тож на передову передаються саме такі.