СЕЛЕКТОРНА НАРАДА. До кінця травня має відбутися перерахунок заробітної плати працівників бюджетної сфери з урахуванням збільшення посадового окладу (тарифної ставки) працівника першого тарифного розряду Єдиної тарифної сітки (ЄТС). Таке доручення дала міністр соціальної політики України Наталія Королевська у вівторок під час селекторної наради з питань соціальної політики.

«Центральні та місцеві органи влади усіх рівнів повинні до кінця цього місяця здійснити перерахунок заробітної плати працівникам бюджетної сфери — а це близько 3,5 мільйона осіб. Крім цього, донараховані суми зарплати, починаючи із січня цього року, повинні бути виплачені одночасно із заробітною платою за травень 2013 року», — сказала вона.

Також міністр зауважила, що не менш ніж 40% громадян, недостатньо конкурентних на ринку праці, мають бути працевлаштовані за підсумками року. До таких належать інваліди, одинокі батьки, особи, звільнені з місць позбавлення волі, особи передпенсійного віку й інші.

Зокрема, за словами Наталії Королевської, викликає занепокоєння ситуація з працевлаштуванням людей з обмеженими можливостями. «З 20 тисяч інвалідів, які перебувають сьогодні на обліку, протягом першого кварталу працевлаштовано лише 1514 осіб, або 7,5%. Це вкрай незадовільний показник», — констатувала міністр. Вона підкреслила, що за минулий квартал рівень працевлаштування неконкурентних на ринку праці людей становив лише 8,4%.

«Окремо хочу наголосити, що до 1 червня міністерство має отримати інформацію щодо того, скільки осіб з інвалідністю працевлаштовано саме в установах соціальної сфери», — підкреслила Наталія Королевська, звертаючись до учасників наради.

Також вона зауважила, що у святкових заходах з нагоди Дня Перемоги взяли участь понад 3 мільйони громадян, і наголосила, що попри велику кількість вихідних та святкових днів на початку травня, Пенсійний фонд забезпечив виплату пенсій відповідно до встановлених графіків виплати. «З 29 квітня до 8 травня було профінансовано потребу на виплату пенсії до 13 травня розміром 10,1 мільярда гривень, це майже 49% місячної потреби», — сказала вона.

Міністр звернула увагу на те, що виплата щорічної разової грошової допомоги ветеранам війни та жертвам нацистських переслідувань до 5 травня відбулася своєчасно і в повному обсязі. «Всього обсяг виплат становив майже 817 мільйонів гривень, а розмір цієї допомоги збільшився в середньому на 10% порівняно з минулим роком», — наголосила Наталія Королевська.

Йшлося на селекторній нараді й про дитячий відпочинок. Наталія Королевська зауважила, що у 2013 році за підтримки держави має бути оздоровлено близько 70% школярів, або майже 3 мільйони, і дала окреме доручення регіональним та центральним органам виконавчої влади, у сфері управління яких перебувають дитячі заклади оздоровлення та відпочинку, провести у 2013 році державну атестацію цих закладів усіх форм власності.

Відділ соціально-правових питань
«Урядового кур’єра»