Цими вихідними Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк взяв участь у відкритті першого в Україні некомерційного інкубатора ІТ-проектів на основі відкритих даних 1991 Open Data Incubator. Його реалізують за підтримки регіонального фонду прямих інвестицій, Western NIS Enterprise Fund, компанії «Майкрософт Україна», технологічної громадської організації SocialBoost та за особистого сприяння Прем’єр-міністра і уряду України.

У світі нині в пошані не стільки власність, скільки талант до розвитку нових ідей. Фото з Урядового порталу

«Якщо десять років тому всі думали, що найважливіший потенціал — це газ чи нафта, подивіться на ціни і спитайте в Росії. Якщо весь світ раніше думав, що основний капітал — це капітал грошовий, це капітал в будові, в заводах, а зараз я вважаю, що тільки талант і розум здатний розвивати все інше. Світ змінився. І в цьому світі кожен, хто має ідеї, талант і бажання, — основний драйвер змін», — наголосив Прем’єр перед учасниками проекту.

Нині у світі панують не соціалізм, не капіталізм, а, за влучним висловом Арсенія Яценюка, «талантизм». Саме талант — це те, що повинно створити нову Україну і зокрема новий український політичний клас. «Нові політики повинні бути людьми, які вміють ухвалювати рішення швидко та оперативно», — цитує слова глави уряду департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Так звана четверта індустріальна революція, зазначив Арсеній Яценюк, вимагає кроків уперед. Їх можна зробити лише через партнерство приватного сектору, громадянського суспільства й уряду. У цьому контексті для уряду особливої важливості набуває прозорість роботи.

Цьому сприяє відкриття максимальної кількості баз даних, онлайн-сервісів, державних реєстрів, зокрема про нерухомість, держслужбовців тощо. Працюють вони під гаслом: швидше, дешевше, без черги й без корупції.

Після відкриття інкубатора Арсеній Яценюк познайомився з кількома ІТ-командами, які працюватимуть тут над проектами, зокрема розробниками Eco is me — проекту енергозбереження в кожній окремій оселі, коли спеціальний прилад, встановлений у лічильник, зможе визначати, скільки енергії споживає кожен з електричних приладів, а також командою розробників Digital police — предиктивного сервісу «Карта криміногенності» для нової української поліції. 

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»