НОВИЙ ДОМЕН. Міжнародна корпорація імен та адрес в Інтернеті ICANN ухвалила наприкінці лютого рішення про виділення Україні національного кириличного домену «.укр». У Державному агентстві з питань науки, інновацій та інформації наголошують: це подія світового масштабу в інтернет-спільноті. А гендиректор компанії Український мережевий інформаційний центр Юрій Гончарук зазначає, що реєстрація у доменній зоні може стартувати вже влітку цього року. Пріоритет — державним органам і компаніям, які володіють торговими марками.

За прогнозами Ю. Гончарука, можна очікувати, що в зоні «.укр» буде зареєстровано до 200 тисяч доменних імен, та  поки що рано говорити про вартість реєстрації. Щоб доменна зона запрацювала, потрібно пройти ще кілька етапів стандартизації, технічних процедур, затвердження правил реєстрації доменів у зоні, але, на думку Гончарука, вже влітку цього року українські користувачі зможуть реєструвати в цій зоні свої домени. Як інформує lb.ua, адміністратором домену «.укр» буде УМІЦ.

На думку президента Imena.UA Олександра Ольшанського, пройдено найтриваліший, але далеко не остаточний етап делегування Україні кириличного домену верхнього рівня. За його оцінками, на остаточні процедури піде ще кілька місяців, у кращому разі перші домени з’являтимуться в зоні влітку, у гіршому — до кінця року.

Але поява нової зони може чинити на український доменний простір той самий ефект, який на Рунет чинила зона «.РФ», вважає експерт. «Нині Україна перебуває на піку розвитку Інтернету: ми наближаємося до рівня 50% дорослого населення он-лайн, це найдинамічніший етап розвитку. І поява нової доменної зони також може істотно вплинути на УАнет. Вважаю, багато користувачів переводитимуть свої сайти на цей домен, він буде затребуваним», –– зауважує експерт.