ВЛАДА Й ВИРОБНИКИ

У регіоні ціну на хлібобулочні вироби утримають за рахунок створення зернового запасу

Значна різниця в цінах на пшеницю на початку і в кінці маркетингового сезону дає змогу заповзятливим комерсантам уже кілька років поспіль знімати вершки на зерновому ринку. Вони нерідко заробляють на соціальній напрузі, пов’язаній з цінами на хліб. Деякі з них досягають стовідсоткової рентабельності, переробляючи зерно на борошно. Аби цього року уникнути ажіотажу, обласна влада підготувала меморандум про ціни, який днями має підписати з найбільшими виробниками хліба регіону.

Уже сьогодні мешканці Черкащини купують хліб та хлібобулочні вироби за цінами, які на чотири відсотки нижчі від середніх в Україні.

Область цього року має всі можливості одержати найбільший за всю свою історію валовий збір зерна. Уже зібрано 970 тис. т пшениці, 680 із них — продовольчої. Для потреб хлібопечення області потрібно всього 218 тис. т, 72 з них — для промислового виробництва хлібобулочних виробів. 

— Згідно з розпорядженням уряду, — розповів заступник голови Черкаської облдержадміністрації Василь Корнієнко, — ми маємо  сформувати тримісячний незнижуваний зерновий запас. 55 тис. т зерна — для виробництва борошна — ми закладаємо у регіональні ресурси. Зерно у сільгоспвиробників купуємо за цінами, об∂рунтованими управлінням АПК.  Обговоривши питання утримання ціни на хліб із провідними виробниками, —  запропонували їм відкрити кредитну лінію, щоб закупити зерно про запас уже сьогодні. «Ватутінський хліб» та «Черкасихліб» це питання вже вирішили.

Як зазначив фінансовий директор групи компаній «Ватутінський хліб»  Юрій Тренкін, з тією кількістю зерна, яка відведена хлібопекам, і з цінами, задекларованими меморандумом, ціни можна втримати сталими протягом 2011-2012 років. Хоч харчова галузь, особливо хлібопекарська, переживає не найкращі часи, є можливості утримувати стабільні ціни не за рахунок споживачів і не за рахунок якості продукції.

Як зазначають виробники, матеріально-технічна база багатьох підприємств харчової промисловості потребує оновлення. Запроваджувати новітні технології виробництва заважає брак оборотних коштів. Крім того, зростає вартість сировини, енергоресурсів, проблеми виникають  через перебої у постачанні зерна.

— Розв’язати нагальні проблеми виробництва нам допомогла співпраця з обласною  владою, — констатував директор з розвитку групи компаній «Ватутінський хліб» Віктор Горобець. —  Влітку, коли ціни на зерно різко зросли, саме за клопотанням обласної влади Аграрний фонд виділив нам понад дві тисячі тонн зерна. Допомога у постачанні  стратегічної сировини дала змогу забезпечити безперебійне виробництво хліба та утримання цін на нього.

Нині «Ватутінський хліб» випускає не лише хлібобулочну, а й кондитерську продукцію. Працює на устаткуванні, аналогів якому нема в Україні. Підприємство має власний борошномельний комплекс, своє автопідприємство, власну мережу дистрибуції та логістики, впроваджує енергоощадні технології — усе це допомагає мінімізувати кінцеву вартість продукції.

Тут планують розширити мережу фірмових магазинів. Нині вони працюють у Звенигородці, Ватутіному, Києві та Черкасах. В обласному центрі є п’ять фірмових магазинів, до кінця року планують відкрити ще три. Окрім того, нині ватутінська продукція реалізується у дев’яти областях України. У найближчих планах — створення філій ще в кількох регіонах та вихід на російський, білоруський та молдавський ринки. Для цього вже найближчим часом збільшать обсяги виробництва вдвічі.